Přihlásit

Všestranné zkoušky německých křepeláků (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Všestranné zkoušky loveckých slídičů jsou velmi náročné jak pro vůdce tak množstvím disciplín pro psa. Psi jejich absolvováním prokazují všestrannost v lese, na poli i ve vodě a v plemenné knize jsou zapsáni jako psi univerzální - 'U'," vysvětlil jednatel Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty v Domažlicích Petr Kopf.
Na těchto zkouškách se zadávají tituly CACIT, res.CACIT, CACT a res.CACT. Proto se některé disciplíny na základě Reglementu B FCI upravují. Například "nahánění" se zkoušelo dvakrát deset minut v různých lečích, "dohledávka a přinášení pernaté zvěře" se zkoušelo bezprostředně po slídění a vzdálenost pohozené zvěře se zvětšila z 30 na 50 kroků.
"Aby nejlepší pes v celkovém pořadí získal titul CACIT, musí dosáhnout 1. ceny, musí prokázat hlasitost, z disciplíny nahánění mít známku 4 a nejméně čtyřikrát pak známku 4 z některých těchto disciplín: slídění, vlečka se srstnatou zvěří, dohledávka a přinášení pernaté zvěře, slídění v rákosí, přinášení kachny z hluboké vody, práce na pobarvené stopě, polušnost a ovladatelnost. Zbývající z těch, které nebyly hodnoceny známkou 4, musí být hodnoceny nejhůře známkou 3," uvedl Kopf.
Vzápětí dodal, že všech pět zástupců domažlického okresu na zkouškách pocházelo z chovné stanice Čerchovka Miroslava Hrušky z Pece pod Čerchovem.
"Ten svůj úspěch korunoval celkovým vítězstvím celých zkoušek a třetím místem pečetil velký úspěch psů z Domažlicka Josef Konopík ze Kdyně.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.