Přihlásit

Zákaz lovu ohrožuje africké domorodce (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tvrdí to aktivisté z Mezinárodního centra pro výzkum lesního hospodářství (CIFOR), kteří vyzývají k revizi zákazu. Ve studii zveřejněné v úterý navíc uvádějí, že pokud zůstane lov divoké zvěře na současné úrovni, mohou být některé druhy zvěře do 50 let vyhubeny.
Zároveň ale varují, že zcela zakázat ho také nelze, protože pro zchudlé obyvatelstvo pralesů je lov hlavním prostředkem obživy a všeobecný zákaz je nutí ho úplně ignorovat.
Maso z divoké zvěře dodává do jídelníčku domorodců 80 procent celkového množství proteinů a tuků, které spotřebovávají. Pro venkovské rodiny navíc znamená lov možnost výdělku. CIFOR proto doporučuje dát domorodcům jistá práva na lov, který by byl únosný z ochranářského hlediska. Místní populaci by tak bylo zajištěno živobytí a zároveň by se podařilo ohrožené savce zachránit.
Některá zvířata jako sloni, gorily, nosorožci jsou už v některých lokalitách vyhlazena a je třeba je chránit. Současná vládní politika zakazuje lov i rychle se množících druhů, jako jsou například řekomyši africké, jimž nebezpečí vyhubení nehrozí.
Mezinárodní obchod s exotickou zvěří není zvlášť objemný, v poslední době ale začíná stoupat zájem imigrantů z Asie a Afriky o některé části těl zvířat. Například gorilímu masu nebo rohům nosorožců se přisuzuje zázračná nebo alespoň blahodárná moc.
Odhaduje se, že ilegální obchod s divokou zvěří dosahuje hodnoty téměř čtyř miliard dolarů ročně. Ve střední a západní Africe se na divoké zvěři vydělá přes dvě stě milionů dolarů ročně.
Efektivní ochrana zvěře ovšem vyžaduje také tvrdé trestání pytláků, což se v Africe často zanedbává, protože ilegální lov je zde natolik rozšířen, že se téměř nedá kontrolovat. "Je pobuřující, že většina z těchto zemí navzdory přísným zákonům nezahájila jediné soudní stíhání," sdělil zpravodaji agentury Reuters Ofir Drori, který v Kamerunu založil ochranářskou organizaci Poslední veleop.
"Pokud by pytláci byli narkomafiáni, seděli bychom teď v Bogotě," dodal Drori při rozhovoru v Yaoundé, hlavním městě Kamerunu.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.