Přihlásit

Úspěch v soutěži sklidili také vůdci z Břilic (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Moc se mi to líbilo, ale ze všeho nejvíc ti psi," řekla Maruška Ježková ze Spolí, která na slavnostní zahájení ke Schwarzenberské hrobce přišla se svými rodiči.
Při slavnostním zahájení se dostalo uznání za celoživotní práci pro kynologii dvěma dlouholetým kynologům - Vlastimilu Novákovi a Janu Duškovi z okresního mysliveckého spolku Jindřichův Hradec.
Po zahájení se prostranství před hrobkou rychle vyprázdnilo, protože se všichni přesunuli do terénu na jednotlivá stanoviště, na pole, k vodě a do lesa.
Hlavní cenu si odvezla jediná vůdkyně mezi muži Michaela Semerádová se svou fenkou do Velkého Meziříčí, čímž podle člena čestného předsednictva soutěže Zdeňka Mráze překvapila ostatní zúčastněné.
Mezi vítězi byli i místní vůdci se svými psy. Jako třetí se umístil Tomáš Viktora z Břilic, který předvedl se svým psem nejlepší práce na barvě. Čtvrtá cena zůstala také v Břilicích. Získal ji Karel Hamr, kterému k umístění pomohly výsledky z práce na poli, kde se jeho pes ukázal jako nejlepší. "Nejtěžší překážkou byla disciplina vlečka se zajícem, kde vypadli čtyři vůdci. Mezi nimi byl bohužel i další účastník z Břilic Miroslav Matoušek," upřesnil Mráz. Oceněný, dnes osmdesátišestiletý, Jan Dušek je spjatý s kynologií od nepaměti a jeho vztah ke psům nepokazily ani zážitky z doby druhé světové války.
Jako mladý muž byl v roce 1942 kvůli práci v odbojové skupině Trn zatčen gestapem za distribuci letáků a střeliva. Uvězněn byl v Terezíně a pak transportován do koncentračního tábora Buchenwald, kde mimo jiné hrůzy sloužil jako figurant pro výcvik psů. Četné jizvy na jeho těle dodnes vypovídají o nepředstavitelných útrapách, kterými v té době musel projít. Sám však říká, že přežil jen díky tomu, že mohl ujídat trochu potravy, kterou dostávali psi.
Přesto na psy nikdy nezanevřel. Naopak po válce začal pracovat jako psovod a výcvikář u kriminální služby v Jihočeském kraji, kde jako psovod přispěl k objasnění devíti vražd.
Do této doby se mu podařilo celkem vycvičit šedesát osm psů loveckých a čtyřicet psů služebních plemen. Za tuto práci získal stříbrný odznak chovatele a cvičitele německých krátkosrstých ohařů .
Podle Zdeňka Mráze z Jana Duška vyzařuje optimistický postoj k životu a pro kynology se stal pojmem.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.