Přihlásit

Lovečtí psi skládali v sobotu v Klenčí zkoušky všestrannosti (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Uvedené zkoušky jsou nejvyšším typem zkoušek z loveckého výkonu. Psi, kteří je úspěšně absolvují, jsou takzvaně univerzální, v plemenné knize označeni jako 'U'. Jejich všestranné schopnosti je kvalifikují jako lovecky upotřebitelné k dohledávání a přinášení drobné zvěře i dohledávání zvěře spárkaté," vysvětlil jednatel okresního mysliveckého spolku v Domažlicích Petr Kopf.
Startovní pole čítalo osm psů - čtyři německé křepeláky a stejný počet anglických špringr španělů. Zkoušky probíhaly za velice chladného počasí, které sice vyhovovalo psům, ale zároveň prověřilo i připravenost jejich vůdců.
"Na všestranných zkouškách uspěli všichni psi. V I. ceně dva psi, ve III. ceně pak zbylých šest. Po sečtení výsledků skončil na prvním místě vůdce Petr Havel z Drahotína s německým křepelákem Parisem z Čerchovky. Druhé místo vybojoval německý křepelák Qir Liškův liol Lenky Kopfové z Milavčí - oba v I. ceně. Třetí místo získal anglický špringr španěl Brix z Lovoše Petry Golinovské z Ústí nad Labem," uvedl našemu Deníku výsledky Kopf a dodal, že díky patří myslivcům z MS Trhanovská hora, Městským lesům Domažlice a Černovrší, kteří zapůjčili zdarma svoji honitbu.
"Pěkné ceny pro vítěze dodal náš okresní myslivecký spolek Domažlice. Zkouškové období pro lovecké psy zatím zdaleka nekončí. Dalšími zkouškami letošního roku, které nás čekají, budou Honičské zkoušky a Barvářské zkoušky honičů, které se konají koncem října, přesně v pátek 24. a v sobotu 25. října a další ještě v neděli 26. října," upozornil případné zájemce z řad myslivců Kopf.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.