Přihlásit

Vláda má plán, jak uzdravit chřadnoucí české lesy (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Lesy by měly být zdravější. Tedy alespoň podle ministerstva zemědělství, jehož Národní lesnický program ve středu schválila vláda. Ten například počítá se zastavením plošného kácení či s regulací zvěře podle toho, kolik jí les dokáže uživit.
"Program má za cíl zohlednit všechny aspekty lesnictví, není možné vnímat les pouze hospodářsky. Národní lesnický program je základem pro praktické kroky v české lesnické politice," řekl včera ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Ekolgové spokojeni
Podle ekologů se jedná o jednoznačný krok vpřed. Program totiž například navrhuje, aby se lesy nekácely plošně, ale po malých skupinkách či jednotlivě po stromech. Při velkém kácení se totiž odkryje i půda a dochází k nežádoucí erozi. Stejně tak by se měly místo jehličnanů více sázet listnaté stromy, či ponechávat některé vybrané stromy v lesích k zestárnutí.
"Tato opatření mají zlepšit zdraví lesů. Ale ten dokument není jednostranný. Ve skupině, která se na něm shodla, byli zástupci jak majitelů lesů, tak i ekologů či vědců," uvedl Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy v Hnutí DUHA a jeden z účastníků vyjednávání. "Snažili jsme se najít taková řešení, aby ekologická opatření nepoškozovala ekonomické zájmy," dodal.
Jedním z nejdiskutovanějších bodů programu byla podle ekologů regulace zvěře. Ekologové totiž poukazují na to, že přemnožená zvěř lesy v podstatě likviduje.
"S regulací souhlasíme, ale aby byla důsledně kontrolována a plánována, což se v současné době neděje," říká Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty. "Dohodli jsme se, že ministerstvo zemědělství přepracuje plánovací vyhlášku, podle které by se regulace mohla řídit," uvedl. K tomu dodal, že tato cesta je schůdná jak pro myslivce, tak i pro majitele lesů a ekology.
Samotný Národní lesnický program ovšem není zákon, jedná se spíše o vizi vlády. Konkrétní legislativní opatření, která by ji měla naplnit, mají vznikat až do roku 2013.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.