Přihlásit

Začíná říjen. Co na to lesní zvěř? (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Spárkatá zvěř se začíná shlukovat do zimních tlup - stává se více viditelnou, což není projevem jejího přemnožení, ale jedná se o přirozené chování. To má za cíl zvýšit pravděpodobnost přežití v zimním období a ubránění se predátorům.
V říjnu se musí myslivci věnovat přikrmování. Zvěři se vytváří tukové zásoby, které rozhodují o přežití zimního období. Díky rapidnímu poklesu cen obilí i kukuřice bude krmiva dostatek.
Myslivecká sdružení i okresní myslivecké spolky vykupují kaštany a žaludy, kterými lze zpestřit potravní nabídku počátkem zimního období.
Jelení říje byla v letošním roce tichá, na většině území chybí starší věková kategorie jelenů. Srncům začíná období shazování parůžků - nové jim začnou růst koncem ledna.
Také je tu daňčí říje. V polovině října začíná lov bažantů, a tím vrcholí lovecká sezóna. ČMMJ vyzývá k dodržování všech pravidel bezpečnosti při lovu. Vítá zvýšenou aktivitu Policie České republiky při kontrolách na společných lovech, ve kterých se zaměřuje na kontrolu zákazu konzumace alkoholu, platné doklady, odpovídající stav zbraní a doklad o pojištění. V říjnu pokračují polní práce. Po sklizni kukuřice na siláž, brambor, slunečnice a sóji je prováděná orba a setí tritikále a ozimé pšenice, zaseté plochy postupně vzcházejí. Na založené porosty jsou aplikovány herbicidy proti chundelce metlici a dalším přezimujícím plevelům.

Myslivci vykupují žaludy a kaštany
Myslivci se věnují sběru kaštanů a žaludů, a pokud mají možnost, tak je i vykupují od sběratelů. Plody je zapotřebí dosušit na skladovatelnou vlhkost, aby nedošlo k zaplísnění.
V průběhu listopadu a prosince je pak odvážejí do přikrmovacích zařízení a zpestřují jimi zvěři potravu. Kaštany i žaludy mají vysokou nethetickou hodnotu a třísloviny obsažené v těchto plodech pomáhají snižovat škody na lesních kulturách.

Pokračuje se v dokrmování
Díky výraznému poklesu cen krmného obilí a kukuřice myslivci pokračují v přikrmování spárkaté zvěře jadrnými krmivy, a to zejména srnčí.
Právě v tomto období je přikrmování důležité. Trávicí trakt je ještě přizpůsoben zpracování škrobnaté jadrné potravy, a zvěř tak dokáže efektivně využít energii a přeměnit ji na životně důležité tukové zásoby, bez kterých by nepřežila dlouhé zimní období. Současně myslivci kontrolují technický stav přikrmovacích zařízení a umístění krmelců v návaznosti na plochy oseté ozimými obilovinami a ozimou řepkou. O novém umístění krmného zařízení se musí uživatel honitby dohodnout s majitelem pozemku, což je nejenom slušnost, ale i povinnost vycházející ze Zákona o myslivosti, který garantuje v tomto směru široká práva majiteli pozemku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.