Přihlásit

Větrné turbíny ptákům nevadí, tvrdí vědci (euractiv.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Studie, kterou tento týden publikovali britští vědci v magazínu British Ecological Society's Journal of Applied Ecology, dospěla k překvapivému závěru: většině druhů ptactva pobyt v bezprostředním okolí vrtulí větrných elektráren nevadí. Konkrétně se výzkumníci z univerzity v Newcastlu zaměřili na okolí dvou větrných farem na východě Anglie, které obklopuje obdělávaná půda. Během pozorování zaznamenali pohyb skoro tří tisíc ptáků více než třiceti druhů (z toho pěti ohrožených). Až na jednu výjimku (tou byl bažant obecný) se sledovaní jedinci nenechali stometrovými "monstry" tyčícími se v krajině vůbec vyvést z míry a chovali se zcela přirozeně.
"Toto je první důkaz o tom, že vysoká hustota větrných elektráren na evropské zemědělské půdě velmi pravděpodobně negativně nepůsobí a ani působit nebude na ptačí populace," řekl k výsledkům studie šéf vědeckého týmu Mark Whittingham a dodal: "Je to dobrá zpráva pro všechny ochránce přírody, politiky a energetické společnosti." Ze studie vyplývá závěr, že by se do budoucna stavba větrných elektráren, zvlášť v Anglii, měla více soustřeďovat na vnitrozemské rovinaté zemědělské oblasti.
Je třeba dodat, že se britští vědci nezabývali možnými srážkami ptáků s větrnými turbínami, ale jen tím, zda ptákům nevadí jejich přítomnost nebo nadměrný hluk. Z jiných studií nicméně vyplývá, že situace na mořských pobřežích je o mnoho komplikovanější: chování mořských ptáků a také velkých dravců je větrnými elektrárnami do značné míry ovlivňováno. Problémy provázely např. snahy o vysazení orla mořského do volné přírody ve Skotsku. Tento majestátní pták s rozpětím křídel až tři metry se totiž vyznačuje sníženou manévrovací schopností, a tak doplácí na přítomnost vrtulí ve volné krajině.
Zpráva britských vědců je povzbudivá především pro představitele sedmadvacítky, která si, jak je známo, dala za cíl výrobu 20% elektrické energie z obnovitelných zdrojů do roku 2020. Slavit mohou také elektrárenské společnosti plánující rozsáhlé investice do větrných elektráren. V tomto směru hraje v současné době prim česká energetická skupina ČEZ, která chystá v Rumunsku výstavbu největší větrné elektrárny v Evropě, jež bude svým výkonem 600 MW třikrát převyšovat dosavadní nejrozsáhlejší elektrárnu tohoto typu fungující ve Španělsku. "Tento větrný projekt významně posílí pozici skupiny ČEZ v Rumunsku a rozšíří naše aktivity i do sektoru výroby elektřiny," zdůvodnila tisková mluvčí společnosti Eva Nováková výstavbu větrné elektrárny. Dodejme ještě, že tento projekt bude realizován jen pár kilometrů od mořského pobřeží.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.