Přihlásit

Neolizujte se nad poraženou zvěřinou, může vás stát zdraví (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podzim není pro motoristy příliš shovívavý. Kromě zrádných mokrých a namrzlých vozovek znamená také pro řidiče časté problémy se zvěří. Z průzkumu České pojišťovny vyplynulo, že právě v říjnu musí řešit nejvíce pojistných událostí, ve kterých figuruje lesní zvěř.
"V roce 2007 jsme na Berounsku evidovali 45 střetů motoristů se zvířaty, z toho 9 jich bylo v říjnu. V letošním roce už České pojišťovně oznámili motoristé z Berounska 37 těchto případů," uvedl tiskový mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.
Řada lidí neví, co si v případě, když se na silnici střetnou se zvířetem, počít. "Jel jsem z Broum od kamaráda do Berouna a v lese mi do cesty vyběhla srna. Nárazu jsem nedokázal zabránit. Vůbec jsem netušil, co mámv tu chvíli dělat, na autě skoro žádná škoda nevznikla, přesto jsem volal policii, nechtěl jsme tam mrtvé zvíře jen tak pohodit," popisuje nepříjemný zážitek pan Ota ze Zdic.
Podle informací pojišťovacích agentů, policie i myslivců jednal řidič v tomto konkrétním případě správně. Řada lidí ale jednÁ zcela neuváženě. Zvíře, které jim skončí pod koly auta, pohodí do škarpy a ujedou, v některých případech si jej dokonce naloží do kufru a říkají si, že kdy už jim zvíře způsobilo škodu, aspoň si na něm pochutnají. "V takovém případě ale řidiči postupují v rozporu se zákonem. Zaprvé došlo k dopravní nehodě, která by se měla nahlásit policii případně myslivcům, za druhé, pokud si zvíře sebou odvezou, dopouštějí se navíc krádeže," upozorňuje ředitel krajské veterinární správy Zdeněk Císař. Zvířata navíc mohou být nemocná, a tak si řidič navíc může způsobit vážné zdravotní komplikace.
Podle informací pojišťovacího agenta Pavla Kafky se nehody, které zaviní zvířata, vztahuje pouze havarijní pojištění, škody se v tomto případě z povinného ručení nehradí. Kdo ho tedy nemá uzavřené, často z místa nehody odjíždí. "Víme, že se to stává ve většině případů, ale je důležité lidem připomínat, jak se v takovém případě chovat. Je nutné zavolat policii, ta má čísla na příslušné myslivecké hospodáře. Ti se pak o zvířata postarají, většinou jim již není pomoci a končí v kafilerkách," uvedl zdroj z berounského mysliveckého spolku.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.