Přihlásit

Lovečtí psi musí prokázat schopnost pracovat v lese (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zkoušky ale složilo jen dvacet z nich. Dvěma psům se totiž nechtělo do nory. Další prověrka loveckých plemen psů z Valašska se uskuteční na konci října v Hošťálkové. Tentokrát přijdou na řadu honiči a teriéři.
Cílem zkoušek je ověřit a kvalifikovat loveckou upotřebitelnost psů. Musí být schopni vyhledat zvěř na honu. "Podle zkušebního řádu schváleného radou pro ochranu zvířat proti týrání se zkoušek v Hošťálkové zúčastní maximálně dvanáct uchazečů se svými loveckými psy," vysvětlil jednatel Okresního mysliveckého svazu Vsetín Jan Janoušek.
"Na jejich základě se vyvíjí genetická řada kvalitních psů, kteří jsou náležitě vybaveni čichově, mají vytrvalost a ostrost, aby se třeba dokázali bez ztráty kytičky při lovu vypořádat například i s divočáky," řekl Janoušek.
Podle jeho slov nejde o zkoušky v rámci jakéhosi rozmaru majitelů psů. Norníka totiž musí mít každý uživatel honitby. Tedy psa, který másloženu zkoušku za práci v podzemí na každých pět set hektarů lesní honitby.
"Totéž platí například o ohařích, stejně jako tam, kde se střílí spárkatá zvěř a je potřeba ji případně dohledat na barvě, tedy podle stop krve zasažené zvěře," vysvětlil jednatel.
Každý ze zkoušených norníků dostane na základě úspěšně složených zkoušek od komise certifikát. "To je kartička, kterou se majitel psa prokazuje při případné kontrole Státní správy myslivosti, která sídlí v Meziříčí, Vsetíně a Rožnově pod Radhoštěm," řekl Janoušek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.