Přihlásit

Rudolf Fulín, odborník na zbraně, si také rád zastřílí (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

I přes malé zpoždění stihl předseda Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva Rudolf Fulín odpovědět na všechny otázky čtenářů Deníku.

Zdeněk, Poříčí: Chtěl bych se zeptat, jestli i vy sám střílíte, jestli ano tak čím?
Rudolf Fulín: Tak v první řadě jsem od mlada myslivec, takže používám lovecké zbraně. Od mládí jsem střílel sportovně ještě ve Svazarmu a dnes střílím jen v případě zkoušení nějaké zbraně a to buď při vývoji, nebo opravách a to z ručních palných a také i z těch největších vojenských. Jsem ještě pyrotechnik.

Marcel: Slyšel jsem, že vám vyšlo i nějaké CD. Můžu vědět, co vše obsahuje?
R. F.: Informační CD o platných zákonech a právních normách na úseku zbraní a výbušnin jsem vydal asi před dvěma roky, ale dále jsem od toho již upustil, protože překotné změny v našich právních normách jsou tak časté, že jakákoliv publikace na CD nebo i v tištěné formě je velmi rychle neaktuální.

Láďa: Neměli by držitelé zbrojních průkazů absolvovat každý rok psychotesty? Při pohledu na některé z nich pochybuji o jejich IQ.
R. F.:Mámbohaté zkušenosti s psychotesty, a pokud jste je absolvovali, že zjištění zda vyšetřovaná osoba je náchylná ke "zkratovému jednání" je velmi problematické. Psychotesty, které se používají, mají spíš účel zjištění rychlosti reakce na nějaký podnět. I dnes je možné, aby držitel zbrojního průkazu, a to při jeho získaní nebo prodlužování, absolvoval psychologické vyšetření. O tom rozhoduje lékař, který vydává o zdravotní způsobilosti podle vyhlášky MZ. Cena psychologického vyšetření je cca 2500 korun.

Lída, Benešov: Jaká je vůbec náplň vaší práce?
R. F.: Co se týká asociace, tak naše práce je dobrovolná a neplacená. Děláme pro naše členy. Na jejich žádost koordinujeme spolupráci a zastupujeme je při jednání se státními orgány. Zúčastňujeme se i připomínkování a navrhování zákonů v oboru, pořádáme národní a mezinárodní výstavy střeliva. Naše činnost se řídí stanovami, které je možno si přečíst na www.guns.cz

Petr, Choratice: Jaké ceny může dosáhnout nejdražší a nejlevnější zbraně v prodeji v naší republice?
R. F.: Nějaká stará použitá zbraň může být v hodnotě několika stovek korun a ta nejvyšší cena se bude odvíjet od jedinečnosti zbraně a ta může dosáhnout i několika milionů. Jinak průměrná cena takové slušné pistole je 10-15 tisíc, lovecké okolo 20-40 tisíc a sportovní jsou v rozmezí 50 a výše.

Antonín, Týnec nad Sázavou: Kolik zbraní je podle vás ilegálně drženo v Česku?
R. F.: Tady bych se vrátil k mým odhadům, které mám konzultované s kolegy. Domnívám se, že zbraní je zhruba 2,5 milionu. Asi před třemi lety, při výstavě zbraní IWA Norimberk, při zahajovací řeči Německo prohlásilo, že odhadují ilegální zbraně na jejich území ve výši 16-18 milionů. To odpovídá rozloze a počtu obyvatel v naší republice. Musím ale konstatovat, že trestné činy se střelnou zbraní v ČR, a to jak s legální i ilegální, jsou na velmi nízkých počtech, takže množství všech zbraní u nás není alarmující. Odebraní těchto ilegálních zbraní je prakticky nemožné a není to ani v silách státu.

Wlado: Zajímal by mě Váš názor na benešovskou střelnici. Myslím, že podmínky a zázemí nejsou v Benešově vůbec ideální, obzvlášť pro lidi, kteří nejsou členy žádného klubu a chtějí si zastřílet jen občas rekreačně, když mají zrovna čas. Nejsou nějaké možnosti, jak to změnit? Řekl bych, že slušná střelnice by se v takovémměstě uživila.
R. F.: Provoz střelnice, a to nejen v Benešově, je pro provozovatele velmi ekonomicky náročný, a to proto, že naše zákony ukládají provozovateli střelnice velmi složité zabezpečení provozu a to i trvalou přítomností správce střelnice. Pokud by ale byl zájem ze strany občanů, a ten vím, že není velký, bylo by možné si se střeleckým klubem dohodnout pravidelné využití pro veřejnost (samozřejmě za poplatek). Tato záležitost ještě naráží na dobu provozu střelnice, protože jsou zde stanoveny hlukové limity a to zejména v odpoledních a večerních hodinách, kdy je zákaz používání střelnice. Pokud by byl zájem vetší skupiny občanů, není problém se se správcem střelnice dohodnout na konkrétním termínu.

Mirek, Benešov: Odrazil se úspěch střelců na pekingské olympiádě v prodeji zbraní?
R. F.: Bohužel se výsledky našich reprezentantů v prodeji zbraní nějak viditelně neodrážejí, ale z výsledků mám ohromnou radost.

Jana, Votice: Existují střelnice, kde by si laik mohl zkusit střelbu z pistole?
R. F.: Zákon o zbraních a střelivu umožňuje držiteli zbrojního průkazu nebo provozovateli střelnice půjčit zbraň osobě, která nevlastní zbrojní průkaz a je starší patnácti let. Použít zbraň může pouze za přítomnosti držitele zbraně a musí dbát jeho pokynů. Za celou akci odpovídá držitel zbraně. Některé střelnice tuto činnost provádí jako placenou službu.

Honza: Náš stát se neumí dostatečně efektivně postarat o bezpečnost svých občanů, myslíte, že už nastala doba k tomu, aby se lidé zločincům postavili se zbraní v ruce?
R. F.: Naše společnost disponuje zákony, které mají zajistit bezpečnost občanů, jejich majetku, zdraví a života a ty je nutné dodržovat na všech stranách. K tomu máme vytvořené bezpečnostní složky, které mají zajišťovat bezpečnost občanovi, a proto není možné ani myslitelné, aby nějaké skupiny, případně i občané, brali právo do svých rukou. Bezpečnostní složky ale nemohou být u každého trestného činu či napadení a občan je oprávněn podle našeho trestního práva chránit svůj majetek, zdraví a život a odvracet útoky, které jsou na něj vedeny. K tomu je oprávněn použít i zbraň.

Redakčně kráceno. Celé znění on-line rozhovoru najdete na www.benesovsky.denik.cz



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.