Přihlásit

Sokolníci cvičili dravce v Litohlavech (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

začalo úderem desáté hodiny dopolední, kdy se k Hospůdce na Vršíčku sjelo sedm sokolníků se svými dravci, aby společně představili tento zvláštní způsob lovu veřejnosti a předali si zkušenosti s výcvikem sokolovitých dravců, kterým byl nedělní výcvikový den zasvěcen. Po krátké schůzi sokolnického střediska a občerstvení mohlo vše začít. V jedenáct hodin proběhlo slavnostní zahájení, které obohatil svým vystoupením trubač Miloš Kalčík z Klabavy. Poté se slova ujal vedoucí sokolnického střediska Rokycany Mgr. Jan Kumbera, který představil sokolníky a jejich opeřené pomocníky i tento způsob lovu, který si získává obdiv stále většího počtu zájemců. Nejinak tomu bylo i v Litohlavech, kam kromě sokolníků dorazila i početná, zhruba padesáti členná, výprava zájemců. Byli mezi nimi převážně členové přírodovědného oddílu z Rokycan a pobočky ze Zbůchu, kteří se mj. podílejí i na výsadbě zeleně právě v Litohlavech. Pak se již sokolníci doprovázeni početnou skupinou zájemců přesunuli do honitby.
Sokolnictví patří mezi zvláštní způsoby lovu a je založeno na využívání vycvičených dravců k lovu zvěře. Tento způsob lovu vznikl v dávné minulosti a přetrval již celá tisíciletí bez podstatnějších změn. Dravec se nejprve využíval jako účinný pomocník člověka, ale dnešní sokolnictví má již i další neméně důležité úkoly. Tím hlavním tedy není lov, ale především ochrana a chov dravců. Zájemci o sokolnictví jsou u nás sdruženi v Klubu sokolníků při Českomoravské myslivecké jednotě a zájemci se mohou hlásit zhruba ve dvaceti střediscích v různých koutech naší republiky. Zde se dozvědí co je potřeba, nežli se člověk stane sokolníkem. Informace nalezne i na internetových stránkách Klubu sokolníků na adrese:
www.sokolnictvi.net
Podobných výcvikových dnů bude v letošním roce na Rokycansku více. Ten další se uskuteční v neděli 26. října, tentokráte za podpory Honebního společenstva Bušovice. Sraz je opět v deset hodin v klubovně TJ Sokol Osek a se slavnostním zahájení je počítáno v jedenáct hodin. Stejný scénář bude mít i poslední výcvikový den, který se uskuteční v Těškově 16. listopadu a sraz je tentokráte v hospůdce na návsi. Máte-li o sokolnictví zájem, můžete se přijít podívat. Stejně tak jako na 41. sokolnické setkání s mezinárodní účastí, které se uskuteční od 9. do 11. října v Opočně pod Orlickými horami. Zde bude k vidění řada nejrůznějších druhů dravců.
Důvodem pořádání výcvikových dnů na Rokycansku je nejen prezentace sokolnictví, ale i utužení vzájemných vztahů mezi lidmi, což se v Litohlavech povedlo. Zásluhu na tom mají nejen samotní sokolníci, ale i kvalitně připravené občerstvení v Hospůdce na Vršíčku, kde proběhlo i přátelské posezení. I přesto, že v dnešní době není v honitbách drobné zvěře dostatek najdou se lidé, kteří umožní vstup do honitby právě sokolníkům. Mezi takové patří i představitelé Honebního společenstva Litohlavy - Klabava, kteří svým přátelským přístupem přispěli ke zdárnému průběhu této sokolnické akce.
Máte-li i Vy zájem zorganizovat podobnou akci ve své honitbě na Rokycansku, kontaktujte nás na tel. 603 239 922.
Pavel Moulis, předseda ZO ČSOP Rokycany



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.