Přihlásit

Myslivec trefil místo kachny svého kolegu do hlavy (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Knínice
Lov na divoké kačeny na rybníce Husinec v Knínicích u Telče na Jihlavsku v sobotu předčasně ukončila tragédie.
Jeden z myslivců místo kachny zasáhl z brokovnice svého kolegu do hlavy. Ten byl tou dobou na loďce uprostřed rybníka. Zraněným je sedmatřicetiletý Igor Novák z Holubic na Vyškovsku. Celkem tři broky ho zasáhly do tváře, jeden se mu odrazil od nosu a poslední ho zasáhl na levé oko. Novák se musel podrobit operaci v Nemocnici u svaté Anny v Brně.
"Je to špatné. Zatím na oko nevidím. Brok mám stále v hlavě docela hluboko za sítnicí. Jsou tam i krevní výrony," popsal svůj stav Deníku sám Novák. Toho brzy čeká další operace.
"Když byl postřelen, stál jsem od něj metr a nebyl to příjemný pocit," řekl David Švábenský, který byl s Novákem a ještě dalšími dvěma lovci na honu jako host. Místních bylo dvanáct a byli rozestavěni okolo rybníka.
Policie případ zatím vyšetřuje jako přestupek, ale vzhledem k charakteru zranění by mohlo dojít k předkvalifikaci na ublížení na zdraví z nedbalosti, kde hrozí až dva roky vězení.
Kdo střílel, ale ještě včera nebylo jasné. Sám se dosud nikdo nepřiznal. Problém je v tom, že broky se jen těžko dají přiřadit ke konkrétní zbrani.
Pokud ale vyšetřování prokáže, že každý z myslivců použil jiný rozměr broků, mají naději, že střelce vypátrají.
Vyšetřovatelé také musí počkat na to, až lékaři zraněnému myslivci brok vyjmou z hlavy, aby mohli nechat udělat balistickou expertizu.

Stříleli v mlze
Podezření zatím mají na dva až tři myslivce, kteří stáli na hrázy rybníka. Sám Novák, netuší, kdo na něj střílel.
"Myslím, že to bylo z odrazu, kdyby to byla přímá střela, tak by to asi bylo horší," myslí si hospodář Honebního společenstva v Knínicích Jaroslav Čurda, který incident oznámil policii.
Kamarád zraněného David Švábenský si však myslí něco jiného: "Jsem přesvědčený, že to byla přímá dávka a šla z hráze, kde stála dvojice myslivců." V době honu byla navíc mlha, takže lovci měli ztíženou viditelnost. Podle hospodáře Čurdy šlo o politováníhodnou nehodu a člověk, jehož zbraň myslivce zasáhla, to ani nemusel vědět.
"Jakmile kačeny vylétly, tak pálili všichni," popsal nepřehlednou situaci na honu hospodář Čurda.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.