Přihlásit

V lesích řádí šelma - psík mývalovitý! (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střezivojice
V lesích na Kokořínsku se pravděpodobně objevily šelmy, které se z Ruska dostaly do českých zemí přes Slovensko, nebezpeční psíci mývalovití.
Tělo jednoho z nich nalezla čtenářka Deníku Martina Lubasová u silnice u Střezivojic. Po původu neznámého zvířete dlouho pátrala, až dospěla k závěru, že by mohlo jít právě o psíka mývalovitého.
Její domněnku potvrdili i mělničtí myslivci. "Podle zákona o myslivosti jde o zavlečený druh v přírodě nežádoucí," vysvětlila Božena Tatarová z okresního mysliveckého sdružení s tím, že psíci mývalovití mohou šířit například vzteklinu nebo prašivinu. "Lidé by k nim při náhodných setkáních v lesích měli přistupovat obezřetně, jako například k liškám nebo jezevcům," doplnila Tatarová. Právě liškám a jezevcům přitom dravá šelma drze zabírá nory, v nichž si hoví před nočním lovem.
V českých lesích je škodnou, vedle zajíců a bažantů loví například i mláďata srnčí zvěře. Přitom u nás nemá žádného přirozeného nepřítele a rychle se množí.



 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.