Přihlásit

Novela zákona: myslivci si zoufají (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašsko
Novela veterinárního zákona dělá myslivcům na Valašsku vrásky na čele. Proč? Dosud musel veškerou ulovenou zvěř kontrolovat veterinář. Novela ale zavádí takzvaný status prohlížitele, který musí na svá bedra vzít speciálně proškolení myslivci. Těch je ale v regionu zatím nedostatek.
A tak hrozí, že si milovníci zvěřiny budou muset v restauracích oblíbený guláš ze srnce, jelena či divočáka odpustit. Zákon platí od letošního července. "Je to zcela absurdní a nechápu, kdo to mohl vymyslet," povzdechl si jednatel vsetínského okresního mysliveckého spolku, Jan Janoušek.
Myslivci se nyní na Valašsku potýkají s problémem, jak a kde zajistit stanovený počet proškolených prohlížitelů zvěřiny.
"Lidem se do toho moc nechce, je to poměrně drahá záležitost. Za toto osvědčení zaplatí čtyři a půl tisíce korun," vylíčil Janoušek.
Podmínkou přitom je, aby měl zájemce lovecký lístek. Poté musí být prostřednictvím okresního spolku zaevidován na brněnské veterinární a farmaceutické fakultě, kde musí složit zkoušky.
Podle soukromého veterináře Jiřího Durmona z Hovězí nemusí myslivci v souvislosti se zavedením statusu prohlížitelů zvěřiny zoufat. Systém se podle něj zjednoduší. "Strávíme tyto změny stejně jako jiné věci," řekl Durmon, který je zároveň předsedou okresní myslivecké rady. V současné době je na školení prohlížitelů zvěřiny přihlášeno dvaatřicet myslivců z Valašska. Školení na ně čeká ve Vsetíně, a to ve dnech 19. a 20. února. O termínu návazných zkoušek na fakultě v Brně ještě není rozhodnuto.
"Je to podle mého názoru nezbytný krok, přestože na něj někteří nadávají. Čím dál tím více totiž bude po našem vstupu do Evropské unie zapotřebí kontroly ulovené zvěře," uvedl hospodář Mysliveckého spolku Branky Poličná Jiří Papež.
Pokud se podaří po školení prohlížitelům zvěřiny při zkouškách uspět, neměli by se milovníci dobrého guláše či minutek a klobás ze zvěřiny o svoje pochutiny obávat.
Vsetínský okres stanovený počet uchazečů o status prohlížitele zatím naplněn má, i když by jich potřeboval navíc ještě dvakrát tolik.
Bez příslušného osvědčení a prohlídky nesměl lovec uloveného, vlastním mysliveckým spolkem za rok odsouhlaseného srnce rozdělit ani po sousedech. "Každé bourání zvěřiny z uloveného kusu bude muset posvětit prohlížitel, a to třeba i na pouťovou nebo hasičskou zábavu či myslivecký výlet," vysvětlil Jan Janoušek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.