Přihlásit

Psychotesty pro získání zbraně? Poslanci nejsou proti (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejinak je tomu po Ďuričkově smrtelné střelbě na Kočku mladšího. Dalo se tomuto útoku zabránit? Nyní se psychotestům musí podrobit jen žadatelé, u nichž má lékař nějakou pochybnost. Třeba že mají sklon k nadměrnému pití alkoholu nebo holdují drogám. Anebo mají v chorobopisu nemoc, která by je mohla nějak při používání či i jen nošení zbraně limitovat.
O odborné vyšetření by měl lékař vydávající osvědčení o zdravotní způsobilosti požádat i v případě, že jde o člověka, který má konflikty s autoritami.
Politici se shodují, že je těžké omezit riziko v případě vraždy spáchané legálně drženou zbraní. Přesto připouštějí, že i oni něco pro bezpečnost lidí udělat mohou. A tím jsou povinné psychologické testy, které mohou odhalit sklony lidí k agresívnímu a zkratovitému jednání.
K zavedení psychotestů se hlásí šéfové výborů pro obranu Jan Vidím (ODS) i pro bezpečnost František Bublan (ČSSD).
Ve Sněmovně se právě projednává novela zákona o zbraních, která má zpřesnit a zpřísnit pravidla pro postihy lidí popíjejících alkohol se zbraní za pasem. "Pokusím se domluvit s ministrem vnitra, zda by se již do této novely nemohly psychotesty zahrnout," řekl Právu Vidím.
Proti není ani místopředseda výboru pro bezpečnost Pavel Severa (KDU-ČSL). Podle něj by však měla rozhodnutí předcházet podrobná analýza, v jakých situacích a s jakou zbraní došlo k excesům. Je přesvědčen, že střelba v afektu je spojena převážně s krátkými zbraněmi, a nikoli s loveckými v rukách myslivců.
Bublan se domnívá, že psychologové při testech jsou schopni odhalit sklony k agresivitě. Vyloučení zbraní u agresívních lidí by podle něho počet legálních zbraní snížilo.
Co vylučuje vydání zbrojního průkazu
Vyhláška ministerstva zdravotnictví omezuje vydání zbrojního průkazu například při silné nedoslýchavosti, hodně špatném zraku, cukrovce, nervové chorobě, poruše nálady, pozornosti, chování, při sklonu k agresivitě, impulsívnímu jednání, k sebepřeceňování či riskování.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.