Přihlásit

Myslivecká kynologie (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Schopnosti dobře vycvičeného psa
Vycvičený pes pro práci na poli musí mimo jiné hlavně prokázat, že umí zvěř vyslídit, poraněnou nebo ulovenou pak dohledat a aportovat (přinést). Pro práci v lese pak vycvičený pes musí zvěř vyslídit a poraněnou pak dosledovat (dohledat).
Pro práci pod zemí se cvičí norníci, jejichž úkolem je lišku vyhnat z nory.
K myslivecké praxi smí být používána čistokrevná plemena psů s průkazem původu, která byla pro danou práci specielně vyšlechtěna.
Pes musí projít speciálním výcvikem a složit potom potřebnou zkoušku lovecké upotřebitelnosti pro jeho následnou předpokládanou činnost v honitbě.

Barvářské zkoušky honičů
Jednou z těchto zkoušek, a to pro práci v lese, jsou takzvané "barvářské zkoušky honičů", jejichž úspěšné absolvování opravňuje k použití psa pro lov černé zvěře.
Tyto zkoušky proběhly minulou sobotu v honitbě Pavlínov u Velkého Meziříčí.
Náročnost této zkoušky potvrzuje také fakt, že z celkově dvanácti zúčastněných psů jich uspělo u zkoušek pouze sedm.
Nejlépe připraven byl jezevčík dlouhosrstý trpasličí s vůdcem Lubošem Přikrylem z Přibyslavi.
Druhý a třetí úspěšní byli labrador retríver, vůdce Šašek Stanislav mladší ze Stránecké Zhoře a dále dlouhosrstý jezevčík, vůdce ing. Bednář Petr z Přibyslavi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.