Přihlásit

Škoda na sražené lišce je tisíc korun, uvedla policie (zpravy.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liška vběhla předevčírem večer pod kola 55letého řidiče, který již neměl šanci zareagovat.

"V prostoru kokorského kopce vyběhla z pravého silničního příkopu do jízdní dráhy liška. Došlo ke střetu mezi přední částí vozidla a zvířetem, které uhynulo. Dechová zkouška byla negativní a ke zranění řidiče nedošlo. Škoda na vozidle byla vyčíslena na 30 tisíc a na lišce tisíc korun," zněla zpráva mluvčí přerovské policie Michaely Sedláčkové.

Ta na dotaz iDNES.cz vysvětlila, že tisícovka za život lišky je kvalifikovaný odhad mysliveckého hospodáře. "Škodu vyčíslujeme nejen na liškách, ale například i na sražených srnách, vždy je to ale orientační," řekla mluvčí Sedláčková.

Všechna sražená zvířata musí předávat majiteli, nejčastěji hospodáři místního mysliveckého sdružení, který pak odhadne škodu. "Policie si uhynulé zvíře nechat nemůže a nemáme možnost ho odvézt někam do kafilérky," vysvětlila policejní mluvčí.

Zástupce Českomoravské myslivecké jednoty překvapilo, že policie vyčíslila i škodu na lišce. "Je obvyklé, že odhadne jen škodu na autě," řekl Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty.

Skutečnou škodu může vyčíslit pouze soudní znalec evidovaný u krajského soudu. "Oceňuje se samotná zvěřina a chovná hodnota. Například v případě samice se zohlední možná ztráta na přírůstku, u samce zase trofeje," vysvětlil Králíček.

Ceník, který by mohli myslivečtí hospodáři používat v případech zvěře sražené auty, se teprve připravuje. "Existoval do roku 1992, kdy zde byl monopol podniku Interlov. Tehdy se používala jeho ocenění," dodal zástupce Českomoravské myslivecké jednoty.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.