Přihlásit

Lesní pedagogika na základní škole (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministři odpovědní za sektor lesnictví v Evropě vyhlásili předposlední říjnový týden jako Evropský týden lesů 2008. Žáci černohorské školy se v rámci tohoto týdne zúčastnili v pátek 17. října velmi zdařilé akce v blízkosti své obce. Akce byla uspořádána pod záštitou organizace Lesy České republiky, s.p., Lesní správa Černá Hora. Kromě černohorských dětí se přijeli do lesa vzdělávat i žáci z Blanska, Boskovic, Tišnova a Lomnice. Počasí nám přálo, a tak i přes počáteční chlad zde vládla výborná a přátelská nálada. Na úvod se přítomní žáci seznámili s náročnou prací lesníků. Byla nám představena práce s lesní technikou, přibližování dřeva v terénu, kde bylo možné porovnat práci s tažným koněm a moderním zařízením, dále práce s motorovou pilou, předvádění loveckých psů a další zajímavé aktivity.
Vyvrcholením celého dopoledne byla hra v terénu, kde mezi sebou družstva žáků porovnávala svoje znalosti a praktické dovednosti spojené s lesem. Na předem připravených stanovištích se děti potýkaly s náročnými a mnohdy i záludnými úkoly. Po skončení této soutěže se znavení, ale spokojení žáci mohli občerstvit výbornými párečky a teplým čajem. Na čerstvém vzduchu všem znamenitě chutnalo. V černohorské škole se ekologickou výchovou a vztahem k přírodě zabýváme velice často. V zimních měsících chodíme pravidelně ke krmelci, sbíráme myslivcům kaštany, dvakrát do roka pořádáme sběr starého papíru a třídíme odpad. Svým postojem se snažíme o zlepšení životního prostředí a ochranu přírody kolem nás.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.