Přihlásit

Myslivci pečují o zdravotní stav zvěře (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Peníze jsou určeny na každoroční zajišťování veterinárních přípravků. Jde především o nákup medikovaného krmiva. Pokud toto krmivo není aplikováno, je zvyšováno nebezpečí šíření některých parazitárních onemocnění přenosných i na domácí užitková zvířata," uvedl mluvčí krajského úřadu Patrik Kamas.
Léčivo budou myslivci roznášet na stanoviště v lese v zimním období, kdy je příroda pokrytá sněhem a zvěř má největší nouzi o potravu. "Několik tun přípravku ve formě granulí budeme rozmisťovat v jeden den plošně po celém okrese, protože tak je to nejúčinnější," přiblížil předseda Okresního mysliveckého spolku Zlín František Libosvár.
Medikament Cermix, který nimrodi smíchají například s vojtěškou, má pomoci předcházet parazitálním chorobám, zejména střečkovitosti. "Larvy střečka, který je podobný velké mouše, parazitují v dutině nosní či pod kůží. Zvířata pak mají obrovské bolesti. U nás díky prevenci střečkovitost úplně vymizela," vysvětlil předseda zlínského Mysliveckého sdružení Stráž Zdeněk Kadlčík.
Myslivci však budou muset na prevenci zvěře ve své honitbě přispět i sami. "Metrák granulovaného krmiva s léčivem vyjde na čtyři tisíce sedm set korun. Dotace představuje z této částky asi třináct set korun," doplnil Libosvár.
Vměsíci říjnu se přikrmuje spárkatá zvěř jadrným krmivem. "Říká se tomu takzvaný pozadek. Je to kukuřičný nebo pšeničný odpad. Dáváme jej zvěři, aby získala tuk a lépe přežila zimu. Seno budeme dávat do krmelců až na konci října," dodal předseda fryštáckého Mysliveckého sdružení Ondřejovsko Vladislav Slaměna.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.