Přihlásit

Myslivci pravidla bezpečnosti znají a dodržují je (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ty první mají myslivci za sebou, neznamená to však, že policisté nepřijdou opakovaně.
V kontrolách budou pokračovat do konce roku. Prověřují zbraně, lovecké lístky i konzumaci alkoholu před honem. Myslivci pravidla znají a dodržují je. Vědí, že v opačném případě by mohli přijít o zbraň, čekalo by je přestupkové řízení a pokuta až 15 tisíc.
"Naši členové jsou disciplinovaní. Policie přichází kontrolovat několikrát do roka, i letos už tu byla. S deliktem jsme se nesetkali," informoval hospodář Mysliveckého sdružení Lesy Staré Sedliště Josef Vondráček.
"Na Tachovsku zatím proběhlo pět namátkových kontrol, žádné problémy nebyly zaznamenány," informoval mluvčí tachovské policie Václav Blahník. Policisté inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy kontrolují doklady a technický stav zbraní a platnost zbrojních průkazů. "Cizinci musí doložit evropský zbrojní průkaz, zbrojní průvozní list a pozvánku na hon," upřesnil.
"Součástí kontroly je prověření účastníků honu na alkohol," dodal s tím, že v posledních letech jsou tyto namátkové testy zcela v pořádku.
"Časy, kdy si dal myslivec před honem štamprli, jsou dávno pryč," potvrdil hospodář Vondráček. Stejně odmítavě se ke sklence pro zahřátí staví jednatel Okresního mysliveckého spolku Klatovy Pavel Martin.
"Zákon to zakazuje a policie prověřuje. Neznám případ, že by někdo nadýchal alkohol a musel jít domů," dodal. Myslivci, jak oba muži potvrdili, řeší jiné závažné problémy. Starosti jim dělají přemnožení divočáci a jimi způsobené rozsáhlé škody, které nejvíc poznamenávají zemědělce.
"Černá patří v přírodě suverénně k nejchytřejší zvěři," uvedl Vondráček. "Prasata mají ohromnou sílu, rozbijí dokonce krmná zařízení. Obrovské škody páchají na zemědělských plodinách a jako všežravci také na drobné zvěři, bažantech a zajících. Byl jsem dokonce svědkem, jak v řepce chytli dospělou srnu," dodal.
To, že není jednoduché černou zvěř redukovat, potvrdil jednatel Martin. "Nemá ani přirozeného nepřítele," uvedl.
"My můžeme jeho stavy usměrňovat lovem mladých kusů a bachyní," doplnil Vondráček. "Já ale věřím, že příroda si ve finále poradí sama," uzavřel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.