Přihlásit

Svatého Huberta uctili honem na lišku (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Svatý Hubert je patronem všech myslivů a honců. Proto si kolem 3. listopadu připomínáme jeho svátek Hubertovou jízdou. Tím zároveň uzavřeme i jezdeckou sezonu a je odměnou členům stáje za jejich celoroční práci. Jsou zároveň vzpomínkou na starou tradici takzvaných parforsních honů, nebo-li honů na zvěř, které do České republiky zavítaly v minulém století," vysvětlila jedna z účastnic honů Zuzana Šindelářová.
Šest desítek koní tak bylo dopoledne připraveno na startu a čekalo jen na povel svých pánů. "Jsou tu jezdecké kluby nejen z okolí, ale dokonce sem zavítaly i z Čech," prozradila Šindelářová.
Po zaznění slavnostních fanfár hon slavnostně odstartoval a všichni se rozjeli za liškou. "Trasa je několik kilometrů dlouhá a na ní jsou nachystané i překážky, které jezdci musejí překonat," doplnila jezdkyně.
Každý, kdo chtěl toto klání pozorovat na vlastní oči, mohl využít i připravených vozů tažených koňmi a vydat se na celou trasu společně s honci. A komu byla zima, mohl se zahřát teplým čajem i něčím ostřejším z nabídky historické polní kuchyně.
Krásná a elegantní zvířata nalákala zejména děti. "Já mám koně hrozně ráda. Máme totiž taky jednoho. Několikrát se honů taky zúčastnil, takže si Huberotvu jízdu nenecháváme ujít žádný rok," vysvětlila Tereza Botková z Napajedel.
"Rozhodně je to zajímavý zážitek. A hlavně je tu skvělá nálada. Jen kdyby nebyla zima," připustil další z návštěvníků Jiří Studeník ze Zlína.
Liška se honila až do pozdního odpoledne. Večer se pak všichni společně sešli a svatého Huberta oslavili pořádným country bálem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.