Přihlásit

Zvěř na silnici: myslivci chtějí značky (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kašava
Kopec Rablina mezi Lukovem a Kašavou na Zlínsku není postrachem motoristů jen v zimě. Kromě namrzlé vozovky tu hrozí i srážka s divou zvěří. Ta zde v poslední době přebíhá přes silnici stále častěji. Podle člena Honebního společenstva Kašava - Držková Jaroslava Šarmana je nejhorší srážka s daňčím nebo černou zvěří, která se v této lokalitě vyskytuje ve velkém.,,Ta pak může mít vážné následky. Problémem je, že v tomto úseku chybějí dopravní značky, které by řidiče na zvýšený pohyb zvěře upozorňovaly," sdělil Šarman. Ten také informoval o tom, že i přes snahu myslivců nebylo jejich zřízení dosaženo. "To máza následek, že se poměrně často dozvídáme o výskytu uhynulé zvěře v této oblasti, která zemřela na následky dopravní nehody," dodal.
"Zvířata bohužel přecházejí silnici zrovna v tom nejnepřehlednějším úseku celého kopce, v zatáčce těsně před vrcholem," sdělil jeden z řidičů, který tudy denně projíždí cestou do práce.
Jiný řidič se zase svěřil, že se v tomto místě nedávno srazil se statným daňkem.,,Nedokázal jsem střetnutí zabránit, skočil mi z lesa přímo pod kola," uvedl. Zvíře podle něj po srážce uteklo do lesa, a když zjistil, že škody na vozidle jsou minimální, nehodu ani nehlásil. Myslivci se shodují, že je situace vážná a je nutné ji nějak řešit.
To potvrdila i mluvčí zlínské policie Jana Bartíková, která informovala o tom, že je za tento rok v okrese nahlášených již téměř devadesát srážek s divou zvěří.,,V poslední době se také stává, že k takovým nehodám dochází i na okrajích měst," doplnila Bartíková. Na dotaz Deníku, zda hodlá problém nějak řešit obec Kašava, její starosta Milan Zaoral sdělil, že nechá věc prošetřit a podle toho se obec zařídí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.