Přihlásit

Myslivecká burza se přestěhovala do Žiliny (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obnovit zašlou burzu byl nápad hospodáře mysliveckého sdružení Smejcenina v Žilině Pavla Adama. "Pozvali jsme výrobce mysliveckých kalendářů, nožíře, šičky uniforem a oblečení, kožedělné výrobce, preparátora trofejí i šperkařen, nechybí ukázka úpravy psů. Jednotlivec může prodat co chce z tohoto sortimentu. Jsou to převážně uniformy. Každý z nás trochu přibral, tak je třeba myslivecký šatník obměnit," uvedl Adam.
Zdejší sdružení má 15 členů. Samozřejmě lidé stárnou. Tyto zájmy se v rodině dědí a proto o mladé adepty nemají myslivci nouzi. ´Kluky´ takováhle záliba chytne tak v pětadvaceti letech.
Hospodář se také zmínil o celoroční práci i problémech mysliveckých dobrovolníků: "Naše honitba má zhruba tisíc hektarů. Teď je hlavní krmná sezona. Každý člen má svoje krmné zařízení, o něž se musí starat. Třetím rokem krmíme aceefkem, to je rostlinný tuk, díky kterému spárkatá zvěř využije devadesát procent energie z potravy. Hmotnost srnčí zvěře jsme zvedli o sto procent." A co škody na polích? "Ještě před deseti roky nebyl problém vidět šedesát prasat na poli. Dneska jich uvidíme šest a škody jsou nulové. Problémy máme s majiteli čtyřkolek. Hledají terény a jezdí po lesích i na nově zasetém poli," prozradil hospodář.
Možnosti navštívit burzu využil také František Jerman z Ledců. Prodával pouzdro na flinty, nábojový opasek a nevyhovující oblečení. Středem pozornosti pak byla Adriana Mašková s úpravou psů.
Hony začnou tento víkend a i v Žilině dělají všechno pro to, aby se nestal nějaký malér, jak o tom slýcháváme v televizi. Všechno je v ukázněnosti myslivců. Běžné je, že před každým honem myslivci musí foukat do trubičky, zda nepožili alkohol.
A burza? Prodejců bylo dost, lidí taky, a tak splnila svůj účel. Myslivci se sešli ze širokého okolí. Nemají možnost se často vidět, tedy alespoň na takovýchto akcích můžou probrat svoje problémy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.