Přihlásit

Kdy do Nýdku dorazí medvědi? (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ačkoliv se hrůzné setkání odehrálo u slovenské obce Krivá, kvůli rostoucímu počtu tamních medvědů mají lidé v Nýdku obavu, že se huňáči začnou stěhovat do Těšínských Beskyd.
Čtyřicetiletý slovenský myslivec dodnes netuší, jakým zázrakem útok medvěda přežil. Vracel se z lesa a vyhlížel vysokou. Když stál na kraji kukuřičného pole, vyskočila na něj medvědice.
"Asi už na mě číhala. Za sebou měla dvě odrostlá mláďata. Postavila se na zadní, začala řvát a tlapou mě povalila na zem. Stihl jsem si jen strčit flintu před obličej, což mě možná zachránilo. Chtěla se mi totiž zakousnout do hlavy, a tak se zahryzla do nastrčené pušky. Jeden stisk a fl inta byla na dva kusy," popisuje Těkel nejhorší chvíli svého života. Medvědice poodběhla za mláďaty a zase se vrátila. Zoufalému muži se zabořila drápy do břicha. "Ležel jsem bez hnutí, odevzdaný osudu. Ona najednou přestala útočit a odešla. Plazil jsem se půl kilometru k vesnici a volal o pomoc," poznamenal Slovák.
Lesník Ladislav Šimíček z Nýdku se byl na místo neštěstí s Těkelem podívat. Říká, že o medvědech je ve Slovenských Beskydech slyšet na každém kroku. Vidět na Kysucích huňáče není nic neobvyklého. Lidé jsou už docela vyděšení. Některé vysoké šelmy se přibližují k obcím kvůli snadno získané potravě. Slovenští myslivci je z posedů běžně pozorují.
"Považuji tamní stav za neúnosný a je to jen otázka času, kdy začnou migrovat k nám. Moc odvahy chodit po lese, jako třeba tady na Nýdecku, jsem v okolí slovenské lesnické chaty opravdu neměl. A nerad bych se tak cítil i v domovských luzích," podotkl Šimíček.
I když ochranáři přírody tvrdí, že medvěd je plachý a narazit na něj bez pozorovatelských zkušeností, je málo pravděpodobné, situace na Slovensku dokazuje, že to nemusí platit všude a vždy.
Podle informací ochranářů se v Moravskoslezských Beskydech vyskytuje až pět medvědů. František Šulgan z Českého svazu ochránců přírody Radhošť lidem radí vydávat se v horách jen po turisticky značených cestách, které výrazně sníží možnosti kontaktu s medvědem. Dobré je dávat o sobě v hustých porostech v odlehlejších částech hor vědět třeba klepáním hůlkou o strom nebo hlasitou řečí.
"Vlk nebo rys před člověkem opravdu utečou, ale medvěd si svoji sílu uvědomuje. Když je nečekaně vyrušen nebo má mladé, je pro něj nejlepší obranou útok. Na to, že začne prchat, bych po zkušenostech ze Slovenska nespoléhal," poznamenal Ladislav Šimíček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.