Přihlásit

Myslivci pochopili, že alkohol do rukou se zbraní nepatří (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

K podzimu neodmyslitelně patří myslivecké hony a k nim zase nějaká ta kapka alkoholu na zahřátí. Myslivci by si ji ale rozhodně neměli dopřát před honem. Na to v hlavní lovecké sezoně, která trvá od září do konce roku, dohlíží Policie ČR - inspektorát pro zbraně, střelivo a výbušniny. Kontroly uskutečňuje na základě seznamu, kterýmák dispozici.
Obsahem policejní akce je nejen orientační dechová zkouška, ale také prověření dokladů o zbraních. K zintenzivnění kontrol došlo s novým zákonem 119/2002, který vešel v platnost v lednu 2003.

Málokterý si dá štamprličku
Na Orlickoústecku kontroly začaly počátkem října a naplánovány jsou až do konce roku. "Zatím je naplánováno jedenáct akcí, některé už byly realizovány. Ty se zatím obešly bez sebemenších problémů," uvedla policejní tisková mluvčí Eva Sichrová a pokračovala: "Ani v minulých letech jsme nezaznamenali žádné problémy, musím to zaťukat." Pavel Chalupa, jednatel Okresního mysliveckého spolku Ústí nad Orlicí, hodnotí kontroly kladně a je přesvědčen, že i většina myslivců je tak vnímá: "Pochopili, že alkohol do rukou se zbraní nepatří. V minulosti to tak ale nebylo. Avšak od doby, co se kontroly provádějí, se nestalo, že by někoho přistihli." Přesto nevylučuje, že se mohou objevit výjimky: "Málokterý si dovolí před honem požít alkohol. Ale výjimky mezi myslivci, stejně jako mezi řidiči motorových vozidel, jsou. Stoprocentně nemohu zaručit, že si žádný myslivec před honem nedá štamprličku."
Při lovu však bohužel občas dochází k nehodám, jež mohou skončit tragicky. V našem regionu naštěstí k ničemu podobnému nedošlo. Pavel Chalupa přesto připomněl případ, který se stal asi před třemi lety v Litomyšli, kde otec postřelil vlastního syna, když uklouzl na sněhu, neměl zajištěnou zbraň a vyšla rána. "Vždycky, když je po sezoně, spadne nám kámen ze srdce," zdůraznil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.