Přihlásit

Zajíci řádí na hřbitově (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

OSTRAVA
To ne vandalové, to zajíci. Kuriózní odpověď dává správa hřbitova ve Slezské Ostravě všem, kdo si před nadcházející Památkou zesnulých stěžují na poničenou výzdobu hrobů. A hned přiznávají, že s ušáky nepomohl pozvaný myslivec ani třeba čili papričky.
Z květin, které lidé k hrobům položí, zbývají během pár dnů jen stonky. "Zajíců je tady opravdu hodně. Květiny okoušou pěkně dokola, takže nic než krátké stonky z nich nezůstane," popisuje vedoucí oddělení hřbitovní správy Nataša Lukášová. Podle stěžovatelů nevydrží čerstvé květiny na hřbitově déle než čtyři dny.
Podle mluvčí slezskoostravské radnice Marie Stypkové se našli mezi návštěvníky hřbitova dokonce i experimentátoři, kteří květiny posypali drcenými čili papričkami. Avšak ani tato obrana proti zajícům nezabrala. I květiny s papričkou totiž zmizely. "Možná, že koření spláchla z květin voda," přemýšlí Stypková. Možnou variantou je i to, že nadrcené čili papričky slezskoostravským zajícům zkrátka a dobře chutnají.
Mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Josef Pubal nevychází nad takovými zprávami z údivu. "Aby zajíci prováděli něco takového, to je opravdu ojedinělé. Většinou řešíme případy, kdy škody působí černá zvěř," konstatuje. Diví se i tomu, kolik zajíců se ve Slezské Ostravě najednou objevilo. "Zajíců u nás i v Evropě hodně ubývá a všude spíše řeší problém, že u nich zajíci nejsou," dodává.
Slezkoostravský hřbitov z velké části obklopuje území nikoho - haldy, které za desetiletí stačily zarůst stromy a keři. Staly se tak pro zvěř příznivou lokalitou. "Na zarostlých haldách se nejspíš bude zajícům velmi dobře dařit," myslí si myslivec Pubal.
Nejvíce prý chutnají zajícům chryzantémy, a to v bílé a žluté barvě. Zjistili to návštěvníci a správa slezskoostravského hřbitova. Podle nich například červené nebo fialové květiny už tyto býložravce moc nelákají. Větší problém nenastává ani u umělých květin.
Problémy se zajíci postihly Slezskou Ostravu už loni. Do hry tehdy vstoupili dokonce i místní myslivci. V prosinci byl hřbitov na jeden den pro veřejnost uzavřen a do obrovského areálu přišli muži v zeleném a s flintami. Výsledek střelby byl tristní. Neubyl jediný zajíc.
Jak se proti zajícům chránit, nikdo netuší. "Nic takového jako nějaký repelent na zajíce neexistuje. Už kvůli tomu, že v Evropě je jich tak málo," říká myslivec Pubal. Ani lišky prý nejsou řešením. "Když jsou někde zajíci, budou tam určitě i lišky. Ale zajíci jsou proti nim dobře uzpůsobeni," vysvětluje Pubal.
Vedení Slezské Ostravy zdůrazňuje, že se o rozlehlý areál hřbitova stará, jak nejlépe může. Vždyť známý ostravský hřbitov figuruje i v tvorbě Jaromíra Nohavici, který se v jednom ze svých hitů těší na svůj "fajny a pěkny" pohřeb: "Až vyjde dluhy pruvod smutečnich hostu na Slezsku Ostravu od Sykorova mostu".
"Trávu pravidelně sekáme, vše čistíme, ale areál je to obrovský," zdůrazňuje mluvčí Stypková, že v jejich případě nejde o žádný malý venkovský hřbitov. Letos už však žádné akce namířené proti zajícům nechystají. "Střílet už se určitě nebude. Když se zajícům na hřbitově tak líbí, asi s tím nic neuděláme," dodala.
Na otázku, zda květy chryzantém či dalších rostlin jsou pro zajíce opravdu tak vyhledávanou pochoutkou, odpovídá mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Josef Pubal lakonicky: "Kdyby zajícům ty kytky nechutnaly, tak je nechají na pokoji."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.