Přihlásit

Začaly hony. Bažantů ubylo, zajíci se množí (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Střelbu jako budíček zažilo v sobotu ráno mnoho Jihomoravanů. Když vyhlédli z oken, viděli mezi podzimně rudnoucími keři pobíhat muže v zeleném s puškami. Mezi nimi se honili psi a čekali, až se bažant ve vzduchu zatřepe a začne padat k zemi. V sobotu prvního listopadu začala na jižní Moravě hlavní sezona honů.
"Fouká silný vítr, a to není na hon bažantů ideální. Oni se totiž vznesou a nechají se unášet větrem. Dnes budou moc rychlí," obává se Miroslav Duchoň, který dělá přísnotickým myslivcům trubače. Kromě Přísnotic i v Židlochovicích nebo Blučině zahájili myslivci sezonu právě honem na bažanty.
"Můžeme zastřelit dvě stě bažantů a taky máme v revíru lišku. Takže buďte v klidu, nestřílejte ty, kteří letí nízko, a nerozbíjejte je zbytečně. Lovu zdar," řídí nástup přísnotických myslivců jejich hospodář Václav Kopeček. "Hony jsou vyvrcholením celého roku. Teď se teprve uvidí, jak jsme se o revír starali," podotýká myslivec Petr Štrbík.
Kromě péče se na stavech zvěře podepisuje i počasí. Například v okolí Vyškova je díky posledním dvěma mírným zimám hodně zajíců. "Kvůli suchu je to trochu horší s bažanty. Celkem je to ale dobrý rok," říká Radoslav Kotík z mysliveckého sdružení Boří. Podle myslivců je v lesích také hodně černé zvěře. "Nebyly mrazy a sníh, takže zvěř se dostala ke zbytkům na polích. Divokých prasat je opravdu hodně, také stavy vysoké jsou dobré," uvedl Marek Slanina, který loví v honitbě ve Ždánickém lese.
S přemnožením divokých prasat se potýká i Znojemsko, kde je hodně polí s kukuřicí a řepkou, pochoutkami divočáků. "Loni jsme jich zastřelili skoro tři tisíce. Jejich rozmnožovací schopnost je obrovská a působí velké škody," vysvětlil Jiří Semotam z odboru životního prostředí znojemského městského úřadu.
Kromě mírných zim prospělo hlavně zajícům menší používání chemie v zemědělství. "Dřív bylo zajíců málo. I proto jsme je tolik nelovili, a spíš vypouštěli do přírody," dodal Semotam.
Suchý rok však ohrozil stavy bažantů na Břeclavsku. "Je jich o třetinu méně. Počty zajíců by měly zůstat podobné jako loni," uvedl předseda mysliveckého sdružení ve Starovicích Jaroslav Tesař.
Z některých lesů na Blanensku kvůli nízkým stavům zajíců a bažantů myslivci pomalu mizí. "Hodně mysliveckých sdružení uvažuje, že hony dělat vůbec nebude. V přírodě je totiž příliš mnoho predátorů. Krkavci, straky, a hlavně jestřábi. Myslivost je teď spíše kulturní záležitostí, pořádají se různé bály a podobné akce," tvrdí myslivec Karel Žák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.