Přihlásit

Nový zákon zneužívání zbraní nevymýtí, shodují se střelci (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kutnohorsko
Zákon o zbraních se změní. Měl by být výrazně přísnější. Tak zatím rozhodla Poslanecká sněmovna parlamentu České republiky. Nyní normu čeká ještě projednání v senátu a podpis prezidenta. Běžní uživatelé zbraní však se zpřísňováním pravidel spíše nesouhlasí.

Kdo byl dvakrát na záchytce, zbrojní průkaz nedostane
Problém tkví zejména v novém kritériu pro vydání zbrojního pasu, kdy osoba nesmí být nadměrným konzumentem alkoholu či drog. Nejasný výklad ze stávajícího zákona nahradí zřejmě stejně rozporuplné hodnocení na základě počtu zadržení na protialkoholní záchytné stanici. "Když se někdo opije a skončí na záchytce a byl v tomto smyslu postihován, co se držení zbraní týče, je podle mého názoru nesmysl. Myslím, že nějak zpřísňovat současný zákon není příliš potřeba," nastínil svůj pohled na zákon o zbraních Petr Mayer z kutnohorského střeleckého klubu.
Pokud legislativní norma vstoupí v platnost, hrozí navíc tomu, kdo bude manipulovat se zbraní pod vlivem alkoholu nebo drog pokuta až padesát tisíc korun a odebrání zbrojního průkazu. Nebude třeba čekat na druhý podobný prohřešek. "Dosud se musel člověk dopustit dvou nezákonných skutků, než mu mohl být zbrojní průkaz odebrán. Zpřísnění by se mělo týkat deliktů, jako ztráty zbraní, alkoholu a podobně," poznamenal Vladimír Fiedler z oddělení pro zbraně a střelivo Policie České republiky v Kutné Hoře.

Myslivci při honech prý abstinují
Při spojení slov alkohol a zbraň se člověku vybaví většinou mediálně známá střelba v jednom pražském podniku na akci bývalého premiéra, nebo myslivecké hony. Na rozdíl od první myšlenky jsou však kutnohorští myslivci velmi disciplinovaní. "Prověřili jsme zatím za sezonu kolem stovky osob, ale požitím alkoholu se neprovinil nikdo," upřesnil Vladimír Fiedler z Policie České republiky.
I myslivci jsou zatím z novely zákona spíše na rozpacích. Podle slov Jaroslava Syrového, předsedy Okresního mysliveckého spolku Kutná Hora, si nikdo během lovu panáka ani pivo dát nedovolí. Většina nehod, které se na honech udály, prý byla pouze věcí neopatrnosti, nikoliv alkoholu. "Domnívám, že zpřísnění stejně nezabrání excesům. Rozumní lidé nic neprovedou a ty nerozumné to stejně nezachytí," dodal Syrový.
Poslední známý incident na Kutnohorsku se stal loni na Štěpána v honitbě malešovského Mysliveckého sdružení Roháč. Broky tehdy zranily bývalého kutnohorského kriminalistu Jana Marhana, který se honu zúčastnil jako jeden z lovců.

Jaký je váš názor na zpřísňování zákona o držení zbraní? Souhlasíte s tím, aby kritériem pro neudělení zbrojního průkazu bylo opakované zadržení na protialkoholní záchytné stanici? Diskutujte na internetu:
www.kutnohorsky.denik.cz/ zakon_zbrane

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.