Přihlásit

Soud: Myslivec je jako policista (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Takový názor má brněnský krajský soud, který v úterý potrestal Stanislava Vichtu dvouletou podmínkou. Muž totiž loni v září najížděl na myslivce, kteří jeho auto v okolí nádrží Nové Mlýny na Břeclavsku zastavili.
"Vichta byl v jejich revíru a střílel na zvěř. Myslivci semu postavili do cesty, ale obžalovaný jednoho z nich srazil," řekla soudkyně Světlana Bartošová. Vichtova obhajoba byla postavená na tom, že myslivci auta zastavovat nesmějí. Zvlášť na silnici, která je veřejná. "Cesta patří Povodí Moravy, takže myslivci auto zastavit mohli," zdůraznila Bartošová.
Muž tvrdí, že se mu myslivci mstí. "Párkrát jsem jim šlápl jako člen revizní komise na prsty. Pak mě vyloučili z mysliveckého sdružení. Kvůli pytláctví. Ve skutečnosti se měchtěli zbavit," řekl Vichta.
Obhájce chtěl potrestat myslivce, kteří Vichtu zastavili. "Zneužili své pravomoci. Když totiž zastavuje auto policista, musí mít terčík, reflexní vestu a další náležitosti. Myslivci se chovali jinak. Klienta nejprve pronásledovali a pak mu zkřížili cestu," zdůraznil advokát Jiří Rafaj. Se slovy obhajoby nesouhlasila žaloba. A důrazně se proti nim ohradila. "Nejlepší obrana je útok. Alespoň podle obhajoby, která je účelová," poznamenala státní zástupkyně.
Soud dal nakonec za pravdu obžalobě. "Myslivec ve své honitbě může zastavovat auta. Vichta navíc věděl, kdo ho zastavuje, protože myslivce velmi dobře znal. Jde ale o to, že obžalovaný jednal naprosto nezákonně," uzavřel předseda senátu Jiří Šoukal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.