Přihlásit

Zahráli také na hradě Křivoklátě (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Křivoklát
Jak jsme vás již informovali ve včerejším vydání Rakovnického deníku, Společnost hájovny Křiniště, pořadatel Národní soutěže mysliveckých trubačů v r.2009 na Křivoklátě, připravila v kolébce české myslivosti s laskavou podporou Lesní správy Křivoklát, Správy hradu Křivoklát a časopisu Myslivost sérii podzimních akcí.
Po Leontýnském koncertu proběhl v Hejtmanských prostorách hradu Křivoklát pod vedením hornisty České filharmonie a ředitele Trubačské školy J. Selementa Českomoravské myslivecké jednoty Petra Dudy vzdělávací seminář. Soubor Křivoklátští trubači spolu s kolegy z Pražského trubačského sboru probrali hudební teorii notových partů oficiálních záznamů hudby V. Dyka a dalších autorů včetně současných, aby se poté věnovali hudební praxi přesné interpretace a společnému nácviku nejslavnějších děl myslivecké hudební literatury.
Vyvrcholením byl veřejný koncert před kapličkou sv. Eustacha nedaleko Křivoklátu, postavenou před více než 300 lety k poctě patrona myslivců, římského vojáka a lovce Placida, později křtěného jménem Eustach. Historii legendy sv. Eustacha i kapličky na Křivoklátě působivě přednesl Karel Breník. Koncert v provedení 15 trubačů Pražského trubačského sboru a Křivoklátských trubačů, pod řízením P. Dudy představil v nádherných vícehlasech i sólových výstupech hudební díla českých klasiků i současných skladatelů lovecké hudby. Křivoklátskými hvozdy se rozléhaly velebné tóny lesních rohů evokujících dávné doby lovů v revírech českých králů. Koncert byl i dodatečným dárkem myslivcům, kteří v těchto dnech oslavili svá významná životní jubilea.
Především osmdesátiletému rodáku, známému malíři, grafikovi a spisovateli Bohumilu Sieglovi, a nositelce mysliveckých tradic v mladší generaci Daně Kořanové.
Uvedená hudební produkce mysliveckých trubačů v kraji, který historik J. Kovařík označuje jako "Památné prostředí, kolébku i svědka starobylosti odborné kultury Českých myslivců a lesníků", byla působivým předznamenáním trubačského svátku, který proběhne 20. června 2009 na hradě Křivoklát. Zkuste zapsat toto datum do svých diářů a přijeďte se podívat na Národní soutěž mysliveckých trubačů. Může Vás potkat mnoho nevšedního, zajímavého, inspirujícího. Současná myslivost je především ochranou přírody a péčí o zvěř, ale také vyjadřováním mysliveckých tradic, ke kterým nesporně patří velkolepá kulisa lovecké hudby.
Trubači, hosté i mnoho diváků si již tentokrát odneslo velmi příjemné zážitky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.