Přihlásit

Divočáci táhli ranní Ostravou (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Potvrdit to může Markéta Tomanová z Ostravy-Vítkovic. Když ve středu po ránu odcházela do práce, v parku před vítkovickým vlakovým nádražím spatřila šest divokých prasat. "Jako každý den jsem po čtvrté hodině šla na tramvaj. V pohodě procházím parkem a najednou se kousek ode mne objevili divočáci. Byly to čtyři dospělé a dva mladé kusy. Nevěřila jsem vlastním očím," popsala své pocity Tomanová. Kance zahlédli i další lidé. Jedním z nich byl řidič dodávkového, zřejmě pekařského auta. "Zdál se mi hodně vylekaný. Jestli mu předtím vběhli před auto, nevím, je to ale možné. Na nějakou paní u zastávky křičel, jestli to taky viděla," doplnila Tomanová, která si vše chtěla nahrát na mobilní telefon.

"Bohužel to nevyšlo. Několik sekund mi trvalo, než jsem se z toho vzpamatovala, pak jsem chvíli hledala telefon v tašce. Samozřejmě, jako naschvál, byl až někde dole. Když jsem ho konečně našla, divočáci již odtáhli směrem ke hřbitovu," řekla Tomanová, která se s něčím takovým ještě nesetkala. "Občas tu pobíhají zajíci, ale něco takového jsme tu ještě neměli," doplnila Tomanová, která se ale podle svých slov nijak nebála. "Ze zvířat strach nemám, bojím se spíše lidí. Několikrát mě přepadli na ulici, jednou dokonce v pravé poledne," vysvětlila Tomanová. I když kanci zmizeli ve tmě, rozhodla se přivolat městskou policii. "Přes centrum tísňového volání jsme dostali informaci o divokých prasatech v parku před vítkovickým nádražím. Na místo jsme vyslali dvoučlennou hlídku, která ale při kontrole okolí nic nenašla," potvrdila mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Kejdová.

Migrace a potrava
Podle ostravských myslivců jsou kanci v zalidněných částech Ostravy spíše výjimečný jev. Jak zdůraznil Bedřich Krčmář, předseda Okresního mysliveckého spolku Ostrava, divoká zvířata se však v různých městských a příměstských lokalitách objevují stále častěji. Důvodemje cesta za potravou a migrační zóny. "Migrují tisíce let bez ohledu na to, zda jim tam něco postavíme," řeklKrčmář.
V Ostravě lze vidět srnky, lišky, zajíce. Krčmář vzpomněl i nehodu, kdy auto na Místecké ulici srazilo jelena.
Lidé, kteří ve městech potkají kance či jiná divoká zvířata, by podle Krčmáře měli být obezřetní, a to zejména tehdy, pokud se tito tvorové chovají podezřele přítulně. "Může to být signál nemoci," řekl. Nebezpečí pak hrozí jen v případě postřeleného kusu nebo bachyně s mláďaty. "Jako každá matka má snahu je bránit," dodal Krčmář.
Jak uvedl zkušený ostravský myslivec Ladislav Madrý, kančí výpravy do měst mohou být i důsledkem přemnožení divokých prasat. "Přemnožení hlásí celá republika, výjimkou není ani okolí Ostravy," prohlásil. Rájem kanců a zároveň i zdrojem jejich obživy byla ještě nedávno kukuřičná pole. Po sklizni si zvířata musejí potravu obstarat jinak."Atak semohoudostat až doměsta," uzavřelMadrý.

***
Kanci se dosud vyskytovali spíše v okrajových částech města. Problémy způsobují zejména na dálnici D 47, kde již zavinili několik dopravních nehod. Například minulý týden auto poblíž klimkovického tunelu narazilo do skupinky divočáků, ve které byl jeden dospělý kus a několik selat. Řidiči se naštěstí nic nestalo. Bez zranění vyvázl před časem i řidič vozidla cizinecké policie, kterému se do cesty postavil kanec. Vše skončilo jen škodou na vozidle ve výši třicet tisíc korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.