Přihlásit

Vysokou pokutu zřejmě dostanou myslivci ve Stodu (TV Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Roman FOJTA, moderátor
--------------------
Vysokou pokutu zřejmě dostanou myslivci ve Stodu na Domažlicku za to, že se pokusili zakázaným způsobem odchytit přísně chráněného jestřába. Ten se nedávno uhnízdil nedaleko jejich bažantnice, ve které začal lovit. Myslivci tvrdí, že jim v krátké době způsobil tisícové škody, proto na něj nastražili takzvaný jestřábí koš.

Miroslav SEDLÁČEK, redaktor
--------------------
Takhle to vypadá - koš a v něm živý holub. Do něj chtěli myslivci jestřába chytit. Ten předtím našel díru v oplocení, dostal se do bažantnice a zabíjel. Bažanti pro něj byli velmi snadnou kořistí. Každého z nich si přitom myslivci cení na více než tři sta korun. Škody, které jim dravec způsobil, jsou prý vysoké.

Václav HOFFMANN, myslivecký hospodář
--------------------
No, tady vidíte díru a to prorazí a vlítne nám dovnitř a sedm bažantů je hned pryč.

Miroslav SEDLÁČEK, redaktor
--------------------
Proto dali myslivci past přímo do bažantnice, jenže za to jim hrozí až třicetitisícová pokuta. Porušili nejen zákon o ochraně zvířat, ale i související předpisy ministerstva zemědělství a dokonce i zákon o myslivosti. Chytat jestřába do koše, ve kterém je jako návnada živý holub, je totiž zakázané.

Richard SOVJÁK, ministerstvo zemědělství, komise pro ochranu zvířat
--------------------
To je vysloveně zákonem zakázaný způsob odchytu tady těchto ptáků, kteří samozřejmě navíc jsou přísně chráněni.

Miroslav SEDLÁČEK, redaktor
--------------------
Jenže myslivci tvrdí, že neznají jiný způsob, jak ochránit bažanty, a tím i svůj majetek. Jestřáb je sice chráněný, v tuto chvíli je ale škodnou.

osoba
--------------------
No, já neznám jinej způsob, neznám, jakým jiným způsobem, protože profesionálové nejsme, abysme tu byli celej dej a hlídali to a stříleli do vzduchu.

Miroslav SEDLÁČEK, redaktor
--------------------
Ovšem před komisí ministerstva zemědělství, která se začne případem zabývat, takový argument určitě neobstojí. Jestřába je prý možné z bažantnice vyhnat i jednoduchým zvukovým odpuzovačem. Pro televizi Prima Miroslav Sedláček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.