Přihlásit

Ochran proti úhynu ptáků na stožárech přibývá (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ta zároveň určuje místa, ve kterých energetici nad rámec zákona osazují ochrany proti úrazu ptactva. Celkem jde o 56 kilometrů vedení s 657 sloupy nebo stožáry. "Ochraně ptactva před úrazem na vedení vysokého napětí se energetici věnují již tradičně, v západních Čechách od konce devadesátých let. Ještě déle pak trvá spolupráce s ekology. Historicky důležitým partnerem je především plzeňská záchranná stanice živočichů, která díky spolupráci s energetiky získala například terénní automobil se speciálním vybavením. Letos Nadace ČEZ přispěla na jeho další vylepšení," uvedl mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka.
"Podle aktuální dohody s ochránci přírody chceme na ochranu ptactva věnovat v letech 2008 až 2013 ročně 20 milionů korun, což představuje v každém z pěti vytipovaných regionů částku zhruba 4 miliony korun. Podle našeho plánu se zabezpečí v příštím roce více než 4 000 potenciálně nebezpečných stožárů vysokého napětí," konstatoval člen představenstva a ředitel divize distribuce Tomáš Pleskač.
Jako mimořádně kritické oblasti hodnotí ekologové rozsáhlá bezlesá území, což se v západních Čechách týká zejména pásma bývalých dolů Holýšov - Stod - Zbůch. "Například těsně za Zbůchem již dnes můžete vidět uzpůsobená vedení. V roce 2008 se zde ochrany dočká dalších 16 km se 182 opěrnými body," pokračoval Sobotka.
Ornitologové doufají, že ochranných prvků na stožárech ještě přibyde. "Osmdesát procent dravců, které ošetřujeme, má popálená křídla. Konkrétně na Sokolovsku je těchto ochran velmi málo," řekl Tomáš Smolík z bublavské záchranné stanice dravců. Energetici upravují vedení tak, aby zabránili úrazům či úhynu ptactva, jež způsobuje jejich dosednutí na elektrické vedení. Ochranné prvky se osazují zpravidla na podpěrné body vedení vysokého napětí. Na západě Čech jde nejčastěji o plastové ochrany, které se přetahují přes izolátory. "Dalším způsobem ochrany ptactva na vedeních je používání ochranných konzol typu pařát. Opeřenci tak nemohou usedat na místa, kde mohou křídly nebo tělem propojit živou část s uzemněnou stožárovou konstrukcí," dodal mluvčí s tím, že Skupina ČEZ provozuje na území České republiky vedení v délce 153 tisíc kilometrů.
Na západě Čech jde o vedení v délce 16 tisíc kilometrů. Nejlépe je na tom Domažlicko, nejhůře pak Chebsko, Sokolovsko anebo také Tachovsko.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.