Přihlásit

Divokých opeřenců je letos málo, hlásí lovci (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškovsko
Gurmáni se místo divokého bažanta letos budou muset smířit spíš s náhražkou v podobě kuřete na divoko. Bažantů je letos totiž na Vyškovsku velmi málo. Naopak divočáků už myslivci ulovili tolik, že si ho labužník může dopřát na sto způsobů.
Rousínov, Kučerov, Medlovice, Heršpice, Hodějice, Holubice, Velešovice, Šaratice, Zbýšov, většina Bučovicka. Tam už se hony v uplynulých dvou víkendech uskutečnily. Hlavní nápor na myslivce čeká ale koncem listopadu. Už teď je ale jasné, že pernaté zvěře je málo. "Odlov bažantů bude letos bezpochyby nižší než vloni. V době hnízdění na jaře totiž přišlo chladné počasí a snůšky se nevyvedly. Počasí nepřálo ani při lovu. Bažanti se drželi v neposečených plochách, kterých stále ještě hodně zbývá," vysvětlil referent vyškovské správy myslivosti Pavel Smejkal.
Podobná situace je nejenom v okolí Vyškova, ale i na Bučovicku a Slavkovsku. "Oproti loňsku, kdy byl suchý teplý rok, čekáváme nižší stavy u bažantů o třicet procent," potvrdil Zdeněk Mařík z odboru životního prostředí Městského úřadu ve Slavkově u Brna.
Ani divokých kachen není moc. Na střeleckou mušku se dostaly jenom tam, kde měli myslivci umělý odchov. Díky tomu lovci z okolí Vyškova dostali zhruba pět stovek kachen, v honitbě Slavkov padesát a v letonické přes dvě stovky.
Každoročně je velmi nejistá situace u zajíců. Jejich populace je hodně kolísavá. Letošní počty zajíců si zatím myslivci netroufají odhadnout. Velký pozor si ale musejí dát lovci tam, kde se objevila nákaza tularémií. A to například u Rousínova a na Slavkovsku a od Vyškova směrem na Břeclavsko. "Kde se nákaza jednou objeví, drží se celá léta. Myslivci jsou dobře poučení. U zajíců většinou nechávají od soukromých veterinářů dělat kontrolní odběry," vysvětlil před časem pracovník krajské veterinární správy Ivan Přikryl. Že na honech monitoring nákazy stále pokračuje, potvrdil i Petr Spurný z bučovického odboru životního prostředí. Zatím ale nejsou hlášené žádné pozitivní výsledky.

Myslivci vkládají velké naděje do černé zvěře
Úspěšný je naopak odlov divokých prasat. Smejkal ho dokonce označil za rekordní. Ve vyškovských honitbách už myslivci ulovili tři sta jedenáct divočáků, ve vojenských lesích přes pět stovek. Na Slavkovsku ulovili nejvíc černé zvěře v honitbě Mysliveckého sdružení Zlatý jelen v Heršpicích, a to dvaadvacet kusů. Lovci předpokládají, že počty ulovené černé zvěře ještě hodně narostou. "Přes léto se divoká prasata schovávají v kukuřici a v lánech obilí. Teď se v otevřeném prostoru dají mnohem lépe lovit. Záleží ale na počasí. Čekané neprospívá mlha, vítáme spíš sníh. Přestože se sněhu asi dlouho ještě nedočkáme, černé zvěře je dostatek a lovecká sezona bude nepochybně úspěšná," myslí si Smejkal. Nelze ale prý hovořit o tom, že by byli divočáci přemnožení.
Ostatní spárkatá zvěř jako například srnci a jeleni se stejně jako divočáci loví ve většině případů během celého roku. "U ní jsme zhruba v polovině plánovaného odlovu," dodal Smejkal.
Ke všeobecně nejbohatším honitbám patří revíry na Slavkovsku a směrem k Brnu, u Rousínova a od Ivanovic na Hané směrem k Prostějovu.
Ve stopách myslivců jdou i letos policisté. Myslivci jim předávají seznamy plánovaných honů a policejní hlídky jezdí na kontrolu. "Namátkové kontroly na honech děláme velmi často. Kontrolujeme hlavně, zda nesené zbraně mají platný průkaz, jestli má myslivec povolení k lovu, či zda nepožil alkoholický nápoj," uvedl policejní mluvčí Alois Gryc.
Vloni ani předloni policisté nezjistili žádné závažné porušení. Drobnosti vyřešili na místě. Myslivci jsou totiž už poučení z předchozích let. "Nikdo si netroufne kvůli jedné štamprli přijít o myslivecký lístek," tvrdil například František Vrbacký z mysliveckého sdružení Hvězdlice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.