Přihlásit

Myslivci: Někdo nám demoluje posedy (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Posedy myslivců na Slovácku jsou vystaveny útokům. Vzali si je na mušku neznámí pachatelé a demolují je. Svědčí o tom mimo jiné i případ, který se stal před několika dny ve Stupavě.
"Neznámý pachatel posed podpálil. Zařízení lehlo kompletně popelem. Mysliveckému sdružení vznikla škoda 4500 korun," připomněl poslední případ mluvčí uherskohradišťské policie Jaroslav Krejčíř.
Tento případ přitom není ojedinělý. Jen v roce 2007 si vandalové "vyhlédli" posedy a myslivecká zařízení v Prakšicích a Zlechově, letos pak v Bystřici pod Lopeníkem, Kunovicích, Břestku a Stupavě. Všechny případy mají stejného jmenovatele - neznámé viníky.

Důvody ničení nikdo nechápe
O důvodech těchto činů lze podle policie jen spekulovat. "Bylo by snadné tyto činy přiřknout samozvaným ochráncům přírody. Pro takové tvrzení ale nemám žádné konkrétní poznatky. Může se jednat také o klukovinu malých dětí," zamyslel se člen mysliveckého sdružení v Sadech Čestmír Bouda. S vandaly má také svou zkušenost. Jeho sdružení totiž podobným způsobem vandalové v minulosti rovněž poškodili. "Shodili nám posed. Nezbylo nám tak nic jiného než ho postavit úplně znovu," připomněl Bouda.
Dlouholetý myslivec Josef Sedlář z Uherského Hradiště tvrdí, že za podobnými činy mohou v některých případech stát i nevyjasněné vztahy majitelů pozemků a spory související se správou jednotlivých honiteb.

Jsou na vině návštěvníci lesa?
"Mezi myslivci se také často mluví o tom, že posedy likvidují ochránci přírody. Osobně jsem ale nikdy žádného z vandalů při činu nechytil," poznamenal Sedlář.
Oslovení ochránci přírody se ale nařčení z ničení posedů ve slováckých lesích brání. "Domnívám se, že žádný z členů registrovaného ochranářského sdružení by se něčeho takového nedopustil. Vždyť likvidace posedu neřeší žádný problém. Podobné vandalství páchají spíše neukáznění návštěvníci lesa. Nad podobným počínáním mi ale zůstává rozum stát," krčí rozpačitě rameny amatérský ochránce přírody Jakub Chrástek z Uherského Hradiště.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.