Přihlásit

Divočáci straší. Zemědělce i ochranáře (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclavsko
Zemědělci i ochránci přírody z Břeclavska se mají čeho obávat. V letošním roce se totiž přemnožila divoká prasata.
"Zatím sice nevím přesná čísla, protože hony teprve začaly, ale podle zpráv z jednotlivých mysliveckých spolků je už teď jasné, že se přemnožila černá zvěř," prozradil předseda Okresního mysliveckého spolku Břeclav Jan Vinkler.
Jak řekl, divočáci mají pro množení ideální pdmínky. "Nebyla zima a mohli si žít poměrně v klidu. Je to rozhodně velký problém," podotkl.

Myslivci mohou lovit divočáky se světlem
Myslivci ale mají od letoška v rukou novou zbraň. Ministerstvo zemědělství jim totiž povolilo používat světelné zdroje pro noční lov. "Doufám, že to pomůže. Už teď se chystáme na velmi intenzivní lov. Dřív lovit na světlo nebylo povoleno, tak to snad aspoň k něčemu bude," poznamenal Vinkler.
Podle jeho slov se problém s divokými prasaty táhne už déle. "Minulý rok v některých honitbách na Břeclavsku zastřelili třeba padesát až šedesát prasat na tisíci hektarech za rok. Jinde to bylo ale i kolem stovky. To je opravdu hrozné," řekl Vinkler.
Černá zvěř dělá pravidelně problémy ochráncům přírody. Podle nich je ale chyba právě na straně myslivců. "Pochybila myslivecká sdružení, je to ve způsobu jejich hospodaření. Jedině oni mohou regulovat počty divočáků," myslí si správce Chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Matuška.
Ochránci se černé zvěře opravdu obávají. "Může nám způsobit velkou neplechu v oblastech, které chceme chránit. Když nám tam vtrhne tlupa divočáků, jde to hodně poznat," potvrdil Matuška.

Míček: Problém mají téměř v celé Evropě
Mysliveckých spolků se ale zastal Lubor Míček z odboru životního prostředí břeclavské radnice. "Černou zvěř se nedaří tlumit kvůli obtížnému lovu. Tento problém je ale téměř v celé Evropě, nejenom u nás," sdělil Míček.
Lovecká sezóna na drobnou zvěř začala už v polovině října a potrvá do konce prosince. "Zdá se, že její počty budou stejné jako v minulém roce. Je to díky mírným zimám a dostatečné péči o zvěř. Žádná z nich se ani nepřemnožila, protože myslivecká sdružení důsledně selektují zvěř odstřelem. Stavy udržují mezi minimálními a normovanými stavy," řekl Míček. "Jediný problém je s černou zvěří," dodal.
Divoká prasata ale škodí také zemědělcům z Břeclavska. "Kdyby byla pravda, že se divočáci přemnožili, bylo by to hrozně nepříjemné. Vlastně podryjí, co mohou. Zatím takové zprávy ale nemám, tak doufám, že nikoho na poli nenavštíví," hrozí se ředitel Okresní agrární komory v Břeclavi Ladislav Sečkář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.