Přihlásit

Moravskoslezský kraj povede hejtman Jaroslav Palas (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Proti spojení komunistů a sociálních demokratů dnes na zastupitelstvu demonstrovali Mladí konzervativci a zástupci Konfederace politických vězňů. Nový hejtman je přesvědčen, že strašit zemi návratem komunismu je stejné jako "chodit s bubnem na zajíce". Palas uvedl, že KSČM za posledních 20 let ztrácí ve volbách své mandáty. "Nevidím důvod k těmto obavám a k těmto demonstracím," uvedl Palas.

Demonstranti na letácích připomínali i Palasovu komunistickou minulost. Nový hejtman to však nepovažuje za útok na svou osobu. "V této zemi bylo 2,5 milionu komunistů a někteří se stali komunisty, protože neměli v té doby jinou alternativu. I Winston Churchill říká, že pokud mladý člověk nebyl v mládí komunistou, tak s ním nebylo něco v pořádku," dodal Palas.

ČSSD se s komunisty dohodla, že v jedenáctičlenné krajské radě bude poměr sil rozdělen osm ku třem ve prospěch ČSSD. Sociální demokraté obsadí hejtmana a také pozice čtyř náměstků, komunisté budou mít dva náměstky. Počet náměstků se proti předchozímu funkčnímu období zvýší, nově přibude náměstek pro cestovní ruch a územní plánování. Nová koalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 42 hlasů.

Vítězná ČSSD získala 31 mandátů, druhá ODS má 18 zastupitelů, komunisté obsadili 11 křesel a lidovci pět. Dosud kraji vládla koalice ODS a KDU-ČSL.  Jaroslav Palas

Palas byl v letech 1981 až 1990 členem KSČ, poté členem KSČM a Levého bloku a v roce 1995 na základě osobní výzvy Miloše Zemana vstoupil do ČSSD a patří k Zemanovým příznivcům. Ve vládách Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse v letech 2002 až 2005 byl ministrem zemědělství.

Před vstupem do politiky pracoval na státních statcích na Břeclavsku a Bruntálsku, naposledy u Státního statku Bruntál jako ředitel odštěpného závodu Jindřichov ve Slezsku. Palas je předsedou Českomoravské myslivecké jednoty a předsedou představenstva Halali, všeobecné pojišťovny, a. s. Vedle toho působí jako poradce řady potravinářských firem.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.