Přihlásit

Kontroly honů: pět opilých myslivců (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínsko
Už na pět podnapilých myslivců narazili při svých kontrolách během tří sobot zlínští policisté. Na posledního provinilce přišli policisté o uplynulém víkendu ve zlínské místní části Jaroslavice. Hodnota testu u něj ukázala 0,8 promile.
"Muži se při opakované dechové zkoušce ještě naměřené množství alkoholu v dechu dokonce zvýšilo o 0,3 promile," podotkla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.
Mimo zákaz zúčastnit se honu mu policisté do vystřízlivění zabavili pušku a navíc si myslivec vysloužil i pokutu. O jeho přestupku budou policisté rovněž informovat i městský úřad v Amístě jeho trvalého bydliště. "Zbrojní průkaz mu zatím zůstal. Ten bychom mu odňali v případě, že by se v průběhu tří let dopustil tohoto přestupku ještě jednou," vysvětlila vedoucí zlínského inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy Jiřina Ammerová.
Situace překvapila i kolegy myslivce. "Bohužel se to stalo a je to hrozná škoda. Je to však chyba jednotlivce a doufám, že to byla náhoda. Rozhodně se s ním budeme o vzniklé situaci bavit v příštím týdnu. Je to vůbec poprvé, co jsem se setkal s tím, že by někdo měl pozitivní test," reagoval myslivecký hospodář Josef Vajdák.
Za poslední tři soboty policisté zkontrolovali na dvaceti honech 570 účastníků. Pět z nich mělo pozitivní dechovou zkoušku, z toho tři nadýchali kolem jednoho promile.
To prý policisty šokovalo. "Za posledních sedm let jsme na stovkách honů zkontrolovali několik tisíc myslivců a nikdo neměl pozitivní dechovou zkoušku, až letos. Přitom myslivci vědí, že kontroly děláme pravidelně. Předem nám hlásí, v kolik hodin mají nástup a kde," kroutila nevěřícně hlavou Ammerová.
Kromě dechových zkoušek se policisté zaměřili i na kontrolu zbrojních pasů a dokumentů ke zbraním. "Do revírů budeme vyrážet každý víkend až do konce honební sezony," doplnila mluvčí Bartíková. Alkohol na honech přitom může být velice nebezpečným společníkem. Například před třemi lety postřelil slovenský podnikatel Ján Panák šestadvacetiletého nimroda Petra Smetanu z Podolí při honu na divočáky na Uherskohradišťsku. Za těžké ublížení na zdraví byl odsouzen k jednoletému vězení s dvouletou podmínkou. I u Panáka bylo podezření, že byl v době střelby pod vlivem alkoholu. Po nehodě mu totiž policisté naměřili 0,58 promile.
Panák se však hájil tím, že pil až potom, co postřelil kolegu. Jeho tvrzení nejprve neuvěřil uherskohradišťský soud, který podnikatele poslal do vězení na jeden a půl roku a udělil mu i čtyřletou podmínku. Krajský soud, kam se muž odvolal, ale trest zmírnil právě kvůli tomu, že se nepodařilo jednaznačně prokázat, zda myslivec pil před nehodou, nebo po ní. Postřelený muž má dodnes trvalé následky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.