Přihlásit

Ohaři z Ledců pobíhají po světě (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ledce
"Začínal jsem s fouskem, pak anglickým ohařem a zůstal jsem u německého krátkosrstého ohaře. Odborně mě do problematiky zasvětil příbuzný. Ze štěňátka dělám chytrého a inteligentního psa. Zprvu nechtěli brát teplou, čerstvě střelenou zvěř. Při zkoušce nesmí pes váhat a nesmí se nutit. Měl by běžet, vzít ji a co nejkratší cestou ji odevzdat. U ohařů je to vrozené, i tak je to dlouhodobá práce," hovořil o začátcích kynolog František Jerman.
Kvalifikovat se do Memoriálu Richarda Knola je snem každého pejskaře. Vždyť tam svoji dovednost ukazuje dvacet nejlepších psů z republiky. "Naše pražská kynologická komise, kde by mělo být šest zkušených odborníků a ti mluví do tvorby zkušebních řádů neustále, v poslední době je mění, což je kritizováno kynologickou veřejností. Kvalifikaci jsem vyhrál s plným počtem, to je pět set bodů, jenomže tihle pánové si vymysleli další kvalifikaci, kde bylo dalších pětatřicet psů. Tam se stalo to, že po stopě lišky fena vůbec nedošla. V tomto úseku nás vypadlo šest. Nestává se mi to, ale jel jsem domů s prázdnou. Byl tam terén, který psům neseděl, a to jsou ostružiny a kopřivy. Tihle krátkosrstí ohaři do kopřiv nejdou. Dříve musel pes splnit všechny disciplíny, ale teď vyšlo, že pes je splnit nemusí. Jsou tam lidi, kteří zkušební řády zlehčují. Tím nechci laiky zatěžovat, ale zhoršuje se tím úroveň psů na zkouškách i honech," zatrpkle hovoří psovod.
Je úbytek drobné zvěře, proto má František Jerman obavy, jestli vůbec půjde ohaře v Ledcích vycvičit. Na hledání a vystavování potřebuje živou divokou zvěř. Na prvním honu v Ledcích střelili tři kohouty a na druhém ani jednoho. Zato lišky, jezevci a pernatá škodná se přemnožili. Proto chodí jako psovod do lánské obory, kde se odstřelí za hon šest set bažantů.
"A budoucnost? Je to beznadějné. Ubývá drobná zvěř, moc se toho nestřílí. Jediná naděje je maximálně tlumit škodnou, jak prasata, tak lišky. A v chovu? Štěňata chci. Nejen u nás, ale deset štěňat je ve Francii, další v Korei, na Kypru i Korsice. S mladou fenou Ronou bych se chtěl dostat do Memoriálu R. Knola. Vítězství mě pořád uniká," dodal chovatel a rozhodčí František Jerman.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.