Přihlásit

Česko - země pistolníků (Profit)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před rokem 1989 neměli vlastní zbraně většinou ani sportovní střelci. I když získali zbrojní průkaz, pušky či pistole si půjčovali v klubu. Nelegální držení zbraní bylo v socialistickém Československu trestné, hrozilo za něj dokonce mnoho let vězení.
Po změně režimu před devatenácti lety se Česko otevřelo světu. Spolu s tržním hospodářstvím a podnikáním se daly do pohybu velké částky peněz, které lákaly kriminální živly. Přepadení byla na denním pořádku, a tak nejen podnikatelé zatoužili mít zbraň na ochranu svého života i majetku. Situaci v roce 1993 popisuje v Profitu v článku Nová perspektiva: ČR zemí pistolníků autor Jaromír Složil: "Vyřizování účtů mezi podnikateli už také končívá vraždou. A tak se nejeden rozhodl pojistit a spolu s hřebenem si každé ráno do kapsy saka strká i pistoli. Lidé si kupují zbraň stále častěji. V roce 1989 vydala policie v Ostravě 63 individuálních zbrojních průkazů. V roce 1992 již třikrát tolik. Za deset měsíců roku 1993 jich bylo 160. To hovoříme o oficiálních statistikách. Počet nelegálně držených zbraní odborníci odhadují v ČR na 100 tisíc. Čistě statisticky to znamená, že každý osmdesátý dospělý občan má zbraň. Jenže pořídit si legálně zbraň není nic snadného."
Zákon o střelných zbraních a střelivu byl v té době ještě velmi přísný. I když v říjnu 1993 se připravovala již jeho osmá pozměňovací verze, nic se nemělo změnit na faktu, že každý, kdo chtěl získat zbraň,musel projít doslova "martýriem". "Musí být zdravotně a odborně způsobilý, bezúhonný a spolehlivý. Musí dokázat, že zbraň skutečně potřebuje. V Ostravě o zbraň denně žádá 35 lidí, ale zbrojní průkaz dostane málokdo. Příklad - přenášíte denně milion korun? Místo zbraně dostanete radu - najměte si ochranku.
I do místní hospody se na vás přijdou přeptat policisté, podáte-li si žádost o vydání zbrojního průkazu. O ten může požádat každý. Policisté vznesou dotaz také u domovníka, sousedů, zaměstnavatele i v místním úřadu. Než projdete kolotočem zdravotních prohlídek, vyklopíte 800 až 1500 korun i více. Všechna potvrzení přinesete policii, která nespěchá. Po měsíci vám sdělí, že zbrojní pas nedostanete," popisoval složitou cestu ke zbrani Profit.

DESET LET ZA DRŽENÍ ZBRANĚ
Profit před patnácti lety připomněl i něco z historie: "Císařský patent o zbrani z roku 1854 byl velmi benevolentní. Až do roku 1918 mohl mít zbraň prakticky každý. Od roku 1938 se začalo rozlišovat držení a nošení zbraně. Po roce 1968 začala restriktivní opatření a za držení zbraně mohlo být až 10 let vězení. Získat dnes zbraň je proces mimořádně zdlouhavý. Nejde jen o zbraně k ochraně majetku a osobnosti. V Českém střeleckém svazu je okolo 200 střeleckých organizací se 160 až 180 tisíci členy. Českomoravská myslivecká jednota má na 115 tisíc členů, kteří mají kulové a brokové zbraně různého druhu." Jenže právo držet zbraň chtěli i ostatní. Někteří kvůli sportu, další k ochraně života nebo majetku, pracovníci bezpečnostních agentur kvůli výkonu zaměstnání, sběratelé ze zájmu. A ve svobodné České republice poukazovali na americkou ústavu, podle níž je právem svobodného občana držet zbraň k ochraně osoby a majetku. V mnoha zemích USA si může zbraň koupit každý, nepotřebuje k tomu žádný zbrojní průkaz. Policie vstupuje do hry až tehdy, pokud držitel zbraně způsobí nějaký problém.
Vzestup kriminality v Česku k zájmu o zbraně hodně přispěl. "Podle názoru policejních odborníků a prodejců zbraní má zbraň v rukou občanů zřejmě preventivní účinky na úroveň kriminality. Potvrzují to i poznatky z evropských států. V Rakousku koupíte běžně plynovou pistoli, která je v ČR zakázaná. Zbraň nad 60 cm délky ta lze volně koupit od 1500 šilinků výše. Nebo Švýcarsko. Na šest milionů obyvatel připadá 21 milionů kusů zbraní. Země žije střelbou, stejně jako Německo nebo Anglie. Na světě je více sportovních střelců než fotbalistů," uváděl příklady z okolních zemí autor.

ČEŠI CHTĚLI CHRÁNIT SVŮJ ŽIVOT A MAJETEK
Vývoj se prostě nedal zastavit. "Obyvatelé ČR chtějí držet zbraň a umět ji ovládat. Vyzbrojuje se podsvětí i občané. Výrobci i prodejci zbraní mají doslova žně, a to nejen v ČR. V naší republice je dnes na 180 obchodů se zbraněmi a souvisejícím zbožím. Další obchody stále přibývají, o odbyt není nouze," konstatoval Profit před patnácti lety. Politici během několika let poptávce vyhověli a přijali poměrně liberální zákon, jehož podmínky není těžké splnit. Žadatel o zbrojní průkaz musí bydlet na území Česka, dosáhnout předepsaného věku (18 nebo 21 let),musí být zdravotně a odborně způsobilý, bezúhonný a spolehlivý. Ale v hospodě ani u domovníka už se policisté nevyptávají. Průkaz nezíská ten, kdo má škraloup v trestním rejstříku. Kriminálníci si s tím ale hlavu nelámou, používají zbraně nelegálně.
Zbrojní průkazy se rozlišují podle účelu užívání zbraně nebo střeliva a podle rozsahu oprávnění do několika skupin: ke sběratelským, sportovním nebo loveckým účelům, k výkonu zaměstnání nebo povolání, k ochraně zdraví, života nebo majetku a k provádění pyrotechnického průzkumu. Žádost o vydání průkazu podává zájemce u příslušného útvaru policie. "Pokud policie odmítne zbrojní průkaz vydat, může se žadatel odvolat až k soudu. A policie musí zdůvodnit, proč mu nevyhověla," vysvětluje tajemník Českého střeleckého svazu Ladislav Janoušek.
Ani žadatelé o vydání zbrojního průkazu ke sportovním účelům nemusejí být členy nějakého sportovního svazu. "My bychom byli raději, kdyby zájemce o průkaz na sportovní střelbu nějak garantoval, že bude chodit sportovně střílet na střelnici," dodává Ladislav Janoušek.
Ale jinak jsou představitelé svazu s podobou zákona spokojeni. "Nic nám v naší činnosti nebrání," potvrzuje Janoušek. Mladí sportovní střelci totiž mohou dostat výjimku a získat zbrojní průkaz již od 15 let. A to je v některých evropských zemích nemyslitelné. "Někde je možné držet zbraň až od 21 let," připouští Janoušek.

EVROPSKÉ ZEMĚ MAJÍ ROZDÍLNÉ ZÁKONY
Některé státy, které dříve měly benevolentní legislativu, už po špatných zkušenostech přitvrdily. Třeba ve Velké Británii, Rakousku nebo Německu jsou dnes podmínky pro získání povolení mnohem přísnější. Například ve Velké Británii nemohou mít zbraň doma ani sportovní střelci. "V Evropě existují v této oblasti velké rozdíly," uvádí tajemník Českého střeleckého svazu.
Český zákon ani neomezuje počet držených zbraní. Kdo získá zbrojní průkaz, může si pořídit tolik zbraní, kolik chce. I když jen v určené skupině. Není proto divu, že ministerstvo vnitra evidovalo koncem roku 2007 přes 670 tisíc střelných zbraní. Na každého patnáctého občana Česka tak připadá jedna zbraň. Necelou polovinu tvoří pušky a pistole podléhající povolení, polovinu pak o něco méně nebezpečné střelné zbraně a nejméně, necelé dva tisíce, je zakázaných zbraní, na které je třeba mít speciální povolení.
Zbrojní velmocí v Česku je podle statistik jižní Morava. Policie tu ve srovnání s ostatními regiony registruje nejvíc zbraní i žadatelů o zbrojní průkaz. Policisté však pod jižní Moravu řadí i Zlín, Jihlavu, Kroměříž nebo Žďár nad Sázavou. Ale region je pověstný i tím, že tudy proudí nelegální zbraně. Jejich počty se však dají těžko odhadnout.
Také Česko počítá od příštího roku s přitvrzením podmínek pro získání a vlastnictví střelných zbraní. Poslanecká sněmovna koncem října schválila vládní novelu zákona o zbraních a střelivu, která by měla zabránit získání zbraně například alkoholikům a narkomanům. Podmínku spolehlivosti by neměl splnit třeba ten, "kdo prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje nebo prokazatelně požívá návykové látky". Norma má zároveň přitvrdit sankce za přestupky související se zbraněmi. Za manipulaci se zbraní na veřejnosti v opilosti, pod vlivem drog nebo léků bude hrozit pokuta až padesát tisíc korun.

***

ZBRANĚ V ČESKU
* Volně prodejné zbraně: plynovky, vzduchovky, flobertky, karabiny (některé typy). * Zbraně na zbrojní průkaz: revolvery, pistole, karabiny (některé typy), revolverové karabiny, pušky.
* Počty ručních zbraní v Česku v roce 2007
U držitelů zbrojních průkazů: 649 167 ks. U držitelů zbrojních licencí: 24 937 ks.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.