Přihlásit

Myslivci: tombola bude bohatá (Žatecký s lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Buškovice
Mrzne, zima zalézá všude a hustě sněží. Myslivce z Buškovic to ale neodradí, vyrážejí na hon. Zajímá vás, jak takový hon doopravdy probíhá? Deník byl u toho.
Je osm hodin ráno a scházíme se v klubovně v Buškovicích. Podává se dršťková polévka. "Bude to náročné, musíme se pořádně posilnit," halasí jeden z myslivců.
Polévka mu ještě ani nevystydla a už musí na kontrolu. Dorazila totiž policie. Jedna hlídka kontroluje zbraně, druhá alkohol. Verdikt: "Bez problému."
Zatroubeno, můžeme se vydat na hon. Vyrážíme za Buškovice. "Nejdříve projdeme Malý rákos, tam to bude spíše na procvičení psů, pak Velký rákos, Velkou haldu a pak uvidíme," přibližuje Martin Gutzer, předseda buškovických myslivců.
Sněžení ne a ne přestat, my přesto jdeme do hustého rákosí. Každý má své místo. Vedoucí honu jednou zatroubí, první leč může začít. "Leč je jako kolo. Hon má několik lečí. Každá oblast je jedna leč, jedno kolo honu," poučí mě muž, jehož se v tomto "kole" držím. Honci se psy a několik myslivců vyráží do hustého rákosí, "sunou" před sebou zvěř. Další číhají přesně rozestavení na poli. "Nesmí nám uletět," říká můj ochránce, když na neuvěřitelnou dálku střílí už druhého bažanta.
První leč - jeden zajíc a sedm bažantů. Prý docela úspěch. Hned ale vyrážíme k Velkému rákosu, kde zasahujeme zase několik bažantů a dva zajíce. Místy se ani nedá projít, ale bude to prý ještě horší.
Velká halda je trochu zklamáním, ale už nás čeká svačina. Podává se čaj nebo káva a výborná domácí klobása. Dlouho se však nezdržujeme a vydáváme se na největší leč. "Tady budou i divoká prasata, kdyžtak musíte zkamenět, aby vás netrefili," varuje mě jeden z mých průvodců.
Postupujeme dále, kolem potoka a... No co, jsem po kolena v mrazivé vodě, ale pokračujeme. Vjednu chvíli se o mě téměř otře prchající srnka, na tu se ale dnes nestřílí. "Támhle je," zařve někdo a všichni spatří prvního divočáka. Neuplyne ani deset minut a mám dalšího kousek ode mne, sotva deset metrů. "Cože mi to ten moudrý myslivec radil?" říkám si v duchu.
V této leči máme méně bažantů, zato ale tři divoká prasata. Vyrážíme ještě za Izopol a k Hlubanům. Střílíme několik bažantů, všichni už jsou unavení, v nohách máme více jak patnáct kilometrů. Hon pomalu končí a myslivci už myslí spíše na večerní zábavu, kde ostatně skončí i většina dnešního úlovku. Zakončujeme výřadem, kde lovci zhodnotí dnešní den. A závěr? Co myslíte, se šípkovou nebo se zelím? Lovu zdar.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.