Přihlásit

Poslední leč (Slánské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Snad pro dokreslení situace jsem ale také v těchto dnech potkal živého bažanta uprostřed méně frekventované ulice mezi vilkami na kraji města. Pěkně vybarvený kohout s dlouhými péry důstojně kráčel středem vozovky, kde právě žádné vozidlo nejelo a z chodců si evidentně nic nedělal. Bažanta zřejmě vypustili z některé odchovny drobné pernaté lovné zvěře, kterou si myslivecká jednota postavila i s umělými líhněmi. Bažantí kuřata zde dostanou nasypáno zrní stejně jako drůbež na selském dvoře a zcela logicky se zbaví, spolu se strachem o svou obživu, i obavy o svou kůži - vlastně o své peří.
A právě v době honů nastal zřejmě i čas k jejich vypouštění do volné přírody, aby se stali živým terčem myslivců, kteří by si jinak ve vydrancovaných honitbách neměli do čeho prásknout. Snad už jen pamětníci si vzpomenou, že ještě před necelými šedesáti lety táhlo českou krajinou v hejnech více než milión koroptví a na výřadech každého honu se tísnily s bažanty v dlouhých hustých Kadách spolu se stovkami zajíců. S rozvratem tradičního selského hospodářství a zakládáním kolchozů (vlastně JZD) přišlo i rozorání mezí, vyklučení remízků a nadměrnému hnojení umělými hnojivy. Došlo tak k totální změně krajiny a ke ztrátě přirozeného prostředí pro zvěř, která sloužila ani ne tak k povyražení lidových myslivců, ale především k uchování rovnováhy v přírodě. Nu což, člověk je přece pánem tvorstva - vybetonoval kde co, a teď se diví, že se voda špatně vsakuje a tvoří se záplavy, zdecimoval několik živočišných druhů a když si chce zastřílet - musí si pořídit syntetické bažanty. Ačkoliv, není to tak docela pravda, černé zvěře je i v okolí našeho města habaděj a je zatím s podivem, že si ještě letos žádný čarostKelec nespletl v podvečerním šeru kňoura s pozdním chodcem či párkem milenců, protože i to se stává. Dobrý den a lovu zdar!
Vladimír Rogl

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.