Přihlásit

Je libo zaječí hřbet nebo srnčí? Přišel správný čas (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Polodivokou kachnu jsme vybrali proto, že není tak suchá jako ostatní zvěřina," popisuje svou kuchařskou taktiku Nedorostek.
Většina restaurací ovšem nabízí hlavně zvěřinovou klasiku. Kančí guláš, srnčí na smetaně nebo pečeného bažanta. Zvěřinové hody například připravují v zahradní restauraci Green v Komíně, která často pořádá kulinářské akce pro labužníky. Tamní kuchař začne v první půli prosince porcovat srnčí, daňčí, muflona i jelena. "Mezi naše speciality patří kančí se šípkovou omáčkou," říká provozní Libor Pláteník.
V restauraci Na městečku ve Veverské Bítýšce pro změnu chystají speciality jako jelení steak na cibulkách nebo mufloní medailonky na mandlích. "Nejvíc na odbyt jdou právě minutky, steaky, ale lidé mají rádi i klasiku. Třeba kančí gulášek," tvrdí provozní Dita Simonová.
Kdo nestihne přímo zvěřinové hody, nemusí smutnit. Zvěřinu má pár restaurací ve stálé nabídce, třeba restaurace Brabander nabízí zaječí hřbet nebo kačeří prsíčka.
Jenže podle brněnského kuchařského mága Michala Götha chutná maso srstnaté i pernaté zvěře nejlépe právě teď. "Pro mě je sezona zvěřiny na podzim a v zimě. Nejen kvůli právě probíhajícímu lovu, ale kdo by měl chuť na maso podobného kalibru v létě, kdy jíme lehké letní saláty...?"

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.