Přihlásit

Zvěř se stěhuje ke krmelcům (Nové přerovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přerovsko
Pro myslivce nastalo jedno z nejdůležitějších období jejich celoroční činnosti. S poklesem teplot se totiž začíná lesní zvěř potýkat s obdobím zimního strádání. Myslivci se proto v těchto dnech soustřeďují na pravidelné doplňování zásob v krmelcích. K těm už se totiž začíná čím dál více stahovat lesní zvěř, aby si udělala tukové zásoby na zimu, která má být podle prognóz tužší než v předcházejících letech.
"Když dojde k poklesu teplot, napadne sníh či zamrzne, nastává takzvané období nouze. To v našich podmínkách trvá zhruba devadesát až sto dnů. Po celé toto období je lesní zvěř závislá na krmivu, které jim povinně ze zákona musejí předkládat uživatelé honiteb," vysvětlil Marek Herman z odboru zemědělství Magistrátu v Přerově.
Myslivci už tak mají krmelce vybaveny senem, ale i obilninami či dužnatým krmivem. Chybět však nesmí ani sůl s léčivy a stopovými prvky. "Je patrné, že poté, co došlo k ochlazení a napadl sníh, zejména spárkatá zvěř začala více vyhledávat krmivo. Je to pro ni snazší, než kdyby měla po potravě pátrat v přírodě," řekl hospodář Mysliveckého sdružení Želatovice Vladimír Zavadil. Mnozí návštěvníci přírody využívají adventní období k procházkám zimní krajinou se zastávkou u krmelišť, která zásobují různými potravinami. Myslivci tento zájem ze strany veřejnosti vítají, ale podle nich by lidé měli věnovat zvýšenou pozornost tomu, co chtějí zvěři předložit.
"Nemáme nic proti, když třeba o vánočních svátcích rodiče s dětmi do krmeliště donesou jablka, mrkev či řepu, ale toto krmení nesmí být samozřejmě shnilé či jinak závadné. Naopak v žádném případě by sem lidé neměli vkládat pečivo, které velmi rychle zvlhne a následně zplesniví. Taková potrava by mohla nadělat více škody než užitku. Zvěř by mohla velmi snadno vážně onemocnět," vysvětlil Zavadil.
Podle myslivců se někteří turisté dopouštějí velkého prohřešku tím, že se zbytečně přibližují ke krmným zařízením. Zvěř tak prý zbytečně ruší a plaší.
Myslivci však za daleko horší považují volně pobíhající psy v lese a v blízkosti krmelců. "Pes dokáže srnčí zvěř po lese zbytečně prohnat, což má pak za následek nadměrný výdej energie, který často vede k tomu, že zimní období tato zvěř nepřežije," upozornil závěrem Jaroslav Daněk, jednatel Okresního mysliveckého spolku v Přerově.

***

"Nemáme nic proti, když třeba o vánočních svátcích rodiče s dětmi do krmeliště donesou jablka, mrkev či řepu, ale toto krmení nesmí být samozřejmě shnilé či jinak závadné."
Vladimír Zavadil, hospodář Mysliveckého sdružení Želatovice

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.