Přihlásit

Sledování zvěře pomáhá šumavským lesům (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Telemetrické sledování zvěře v šumavském a sousedním bavorském národním parku, které pokračuje už čtvrtým rokem, pomáhá ochráncům nejen sledovat chování a pohyb zdejší populace divoce žijících zvířat, ale přímo také přispívá k ochraně šumavských lesů.
Lesy v centrální části Šumavy byly v posledních 15 letech několikrát zasaženy kůrovcem a polomy. Na odlesněných plochách dnes nastupuje částečně přirozená obnova lesa, částečně je les obnovován umělými výsadbami. "Jedním z velmi významných faktorů, které v počátečních stadiích ovlivňují vývoj lesa, je okus semenáčů jelenovitou zvěří, mezi niž patří zejména jelen evropský a srnec obecný, který způsobuje zpomalení nástupu lesa a může ovlivnit i druhovou skladbu nastupujícího lesa. Aby bylo možné těmto škodám zabránit nebo je alespoň omezit, je nutné znát podrobně časoprostorové chování jelenovité zvěře," uvedl mluvčí Ministerstva životního prostředí České republiky Jakub Kašpar.
Dodal, že tyto znalosti, spolu se znalostí početních stavů a potravní nabídky, umožní zvolit správný typ ochrany lesa v závislosti na oblibě místa jelenovitými v různých obdobích roku. Jelenovití jsou však také ovlivňováni populací predátorů, převážně rysem a na něho potravně navázanou liškou.
Ke sledování jsou používány nejmodernější technologie, konkrétně telemetrické obojky, založené na satelitní technologii GPS. S její pomocí jsou v pravidelných intervalech zaměřovány pozice sledovaných zvířat, které jsou ukládány buď do obojku, nebo okamžitě odesílány. Kromě toho jsou obojky vybaveny senzorem aktivity, který umožňuje sledovat, co zvíře zrovna dělá, a to v časovém intervalu pěti minut. "Získaná data dále využívají výzkumní pracovníci ze Správy NP a CHKO Šumava jednak k podrobnějšímu pohledu do života jelenů, srnců a rysa, ale také ke zlepšení managementu lesních porostů i populací jelenů a srnců," doplnil Kašpar. Projekt byl v letech 2005 až 2007 financován grantem ministerstva životního prostředí, pro roky 2009 až 2011 získal podporu z evropských fondů.
"V letošním roce byly zprovozněny nové internetové stránky projektu v češtině, angličtině a němčině. Na stránkách je možné najít informace jednak o sledovaných druzích zvířat, jednak novinky z projektu, jsou zde odkazy na další publikace a také zde můžete prozkoumat migrační trasy sledovaných zvířat téměř online," upozornil mluvčí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.