Přihlásit

Kouzelná moc paroží (Koktejl)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mohutné paroží je také modlou lidí, kteří se vyžívají v rozvěšování částí mrtvých zvířat po bytě. Paroží je však i lékem, který tradiční asijská medicína využívá už stovky let. Zatímco v bludařské středověké Evropě ženy pily odvar z nastrouhaných jeleních parohů jako prostředek proti otěhotnění (což je nesmysl), tak v Asii znaly léčivé účinky tohoto kožního derivátu všechny kultury od sibiřských pasteveckých kmenů až po korejská království.
K výrobě medikamentů se používaly takzvané panty, tedy měkké rostoucí parohy obalené lýčím. Lidé je sušili a strouhali na prášek, kterému připisovali až zázračné účinky. Léčili jím totiž osteoporózu, artritídu, zánět kostní dřeně, ztrátu paměti, nespavost, vysoký krevní tlak, srdeční, jaterní a plieni choroby nebo rakovinu. Dodnes je běžné používání extraktu z pantů jako afrodiziaka. Nesmírná popularita léčiv z paroží vedla k zdecimovaní populací jelenovitých, hlavně jelena milu, siky a marala. Cena pantů se vyvažovala zlatem. Už v devatenáctém století proto v Číně došlo k odchytu maralů a jejich chovu v oborách.
Moderní farmakologie kouzlo jeleního paroží teprve objevuje. Evropané totiž dlouho pochybovali o tom, že by jeden lék pomáhal proti tolika nemocem. Přímé účinky na lidský organismus se stále ještě nepodařilo zcela vědecky dokázat, biochemické výzkumy však prokázaly v pantech obrovské množství důležitých stavebních látek. Mladý paroh je totiž u savců nejrychleji rostoucí tkání vůbec. Denně přirostou až dva centimetry nové tkáně, což se neobejde bez řady hormonů, steroidů, enzymů a vitaminů. Všechny tyto látky v pantu po uřezání zůstávají. Zájem lékařů v poslední době poutají také vrcholové buňky rostoucího parohu, které mají podobné vlastnosti jako zárodečné (embryonální) buňky. Dokážou se totiž podle potřeby vyvinout v různé druhy tkání - od kůže a cév až po chrupavky nebo kosti.
Zda se někdy podaří přímé léčebné účinky medikamentů z pantů prokázat, nevíme. Chov jelenovitých v ruských, čínských a korejských oborách zatím dokáže obrovskou poptávku uspokojit. Přestože uřezávání parohů není pro jeleny nic příjemného, obory přeci jen znamenaly pro téměř všechny druhy asijských jelenovitých záchranu, protože v opačném případě by byli jistojistě vyhubeni.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.