Přihlásit

Hony: padnou tisíce zajíců a bažantů (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměřížsko
Více než měsíc lovecké sezony mají už za sebou myslivci na Kroměřížsku. Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku Kroměříž Jana Buksy doposud proběhla klidně, žádné problémy nikde prý nebyly.
Nimrodi nyní loví drobnou zvěř, zajíce a bažanty, od začátku listopadu až do konce tohoto roku. Například v Šelešovicích si už jednu menší vycházku odbyli, hlavní hon chystají ale až na neděli 28. prosince.
"Sraz plánujeme na osmou hodinu ranní u zdejšího pohostinství. Počítáme, že se sejde i z okolních obcí asi šedesátka myslivců. O hodinu později pak vyrazíme na hon," prozradil Antonín Vrzal, předseda mysliveckého sdružení Šelešovice.
Jasno už mají i v tom, kolik zvěře chtějí ulovit. "Patnáct zajíců a desítku bažantů," vyčíslil Vrzal s tím, že šelešovičtí myslivci mají letos jen dvě takové akce.
"Máme to tak každý rok. Zvěře totiž moc není. Jednu menší vycházku na škodnou jsme měli v polovině listopadu. Počasí se vydařilo, bažanta jsme také ulovili," zhodnotil s úsměvem předeseda.
Po dobu lovecké sezony na Kroměřížsku padne několik tisíců kusů zvěře.
"Zajíců asi dva tisíce, bažantů pak na deset tisíc. Jsou to ale jen odhady za celý okres," poznamenal Buksa. Kolik lovů se už v regionu uskutečnilo a kolik jich ještě bude, není schopen říct. "Celkem tu funguje asi sedmdesát devět mysliveckých sdružení," podotkl Buksa.
Ulovená zvěř je podle něj majetkem mysliveckého sdružení. "Některou si ponechají účastníci honů. Jiná coby trofeje skončí na každoroční přehlídce. Pokud zvěř splňuje vše, co má, dostane se i k lidem na různých zábavách. Co se týče bažantnic, ty zvěř mohou dodávat do obchodních řetězců," vysvětlil. Zatímco mnozí myslivci se těší a užívají si lovecké sezony, nimrodi v Hostýnských vrších jsou o tyto hony ochuzeni. Kvůli nedostatku zvěře a mnohdy i vysoké sněhové pokrývce je nepořádají. "V našich několika honitbách bychom deset až patnáct kusů zvěře ulovili, ale je to zbytečné. Hony neděláme už patnáct let. Zajíců a bažantů tu mnoho není, raději je necháme odpočinout," uzavřel František Durďák, myslivec z Hostýnských vrchů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.