Přihlásit

Pomoc je vítána (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé nemusejí být ke strádající zvěři lhostejní a jejich pomoc bude vítána. Kdo má doma nasbírané kaštany nebo žaludy, může z nich zvěři připravit nadílku na přilepšenou.
Kaštany zabraňují průjmům a střevním potížím zvěře. Suché plody předkládáme do krytích krmítek u krmelců. Dobročinnosti se meze nekladou a každá pomocná ruka bude vítaná. Při současném zatížení kulturní krajiny si zvěř naši pomoc zaslouží. Přikrmování zvěře může pomoci dětem nalézt zájem o přírodu, který se z dnešní společnosti postupně vytrácí. Koroptve vyžadují nejenom instalování zásypů, ale i rohatin, což ze chvojí vyrobené úkryty, které pomáhají koroptvím přežít za nepříznivého počasí.
Drobnému ptactvu je vhodné do krmítek přidávat směs semen slunečnice, řepky, prosa či jiných zrnin. Nevhodné jsou vařené potraviny, zbytky solených či kořeněných jídel, topinky nebo knedlíky mohou způsobit závažné problémy. Pro ptáky je naopak vhodné tvrdé pečivo. Důležité je, aby byly řádně vyschlé.
Přirozenou stravou jsou pro ně olejnatá semena, jako je slunečnice, proso či řepka. Vhodné je zavěsit do krmítka syrový hovězí nebo skopový lůj, a nevhodné je vepřové sádlo. Kosi také mají rádi sušené bobule, jeřabiny a ořechy, například vlašská nadrcená jádra. Ptákům stačí hrst potravy, ale pokud je tuhá zima, tak je lepší dávky zvýšit," řekl Dvorský. Krmítka by podle něj měla být umístěna tak, aby na ně nedosáhly kočky, musí být taky chráněná proti větru a dešti.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.