Přihlásit

Hasiči tahali z řeky vnitřnosti (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strážnice/ Vnorovy
Vnitřnosti, zbytky kůže, ořezaná žebra nebo hlavy. Takový nález včera před polednem oznámil pracovník veselského odboru životního prostředí policii. Nechutný obraz se mu naskytl u vnorovského hnojiště. Celkově šlo o čtyři pytle zbytků vysoké a černé zvěře a několik kusů zabalených do dek. K případu museli vyjet také hasiči, kteří vytáhli několik pytlů z říčky Veličky. Těm nález ohlásili vodohospodáři, kteří kontrolovali stav vody.
"Protože ve Veličce je v těchto místech jen deset centimetrů vody, hasiči čtyři menší pytle se zhruba třiceti kilogramy zvířecích vnitřností vytáhli za několik minut," informoval mluvčí hasičů Jaroslav Haid.
Kde se ostatky vysoké zvěře v okolí říčky a hnojiště vzaly je zatím v šetření policie. Přestože se na první pohled zdálo, že jde o výsledek práce pytláka, nálezce, pracovník veselského odboru životního prostředí, Petr Galečka, si celou věc vysvětluje jinak.
"Podle mého názoru jsou to vyloženě zbytky z restaurace. Na pytláctví to nevypadá. Někdo jel od Strážnice vysypat ostatky na hnojiště a pytel mu zřejmě v zatáčce spadl," řekl Galečka. Myslí si to proto, že další dva pytle byly hozené právě na vnorovském hnojišti. "Všechno to byly stejné pytle," doplnil Galečka.

Zbytky z hospody
Podle něj mohlo jít o vnitřnosti a pozůstatky až z dvaceti kusů zvěře. "Bylo tam všechno dohromady. Srnčí i dančí, vykostěné, obrané jak po supech. To by pytlák nedělal, ten by vzal to nejlepší maso a zmizel by," popisuje Galečka.
Že by měl nechutnost na svědomí vychytralý restauratér z některé z blízkých hostinců potvrdila i policie. "Pravděpodobně se chtěl někdo zbavit zbytků. Údajně se někde v okolí pořádají zvěřinové hody. Zvěř byla pravděpodobně nakoupena legálně," informoval mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.
Případ pohoršil především zástupce myslivců. Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovana Mančíka jde jednoznačně o hulvátství.
"Je to špatný případ. Jsem ale rád, že to neudělal někdo z našich," komentoval Mančík.
Myslivci se podle něj totiž zbavují pozůstatků z ulovené zvěře předepsaným způsobem. "Většinou se zbytky zahrabou, nebo se dají liškám. Ty to do rána zlikvidují," vysvětlil Mančík. Vzápětí však doplnil, že korektní postup je takový, že jdou zbytky do kafilerie. Zbavovat se vnitřností, kostí, kůží a uřezaných hlav podle něj myslivci nemají ani ve zvyku. "Takto by se to řešit nemělo a vím, že to takto myslivci ani neřeší," doplnil Mančík. Pokud by totiž některý z myslivců podobnou věc udělal, pravděpodobně by z řad myslivců odešel.
Podle Zámečníka je celá věc zatím v šetření a policie prověřuje, kde se zbytky vzaly a kdo je tam mohl pohodit. Pokud by se ale domněnka zbytku po hodech nepotvrdila a policie zjistila, že jde o pytláka, zákon mluví jasně. Škodné v revíru totiž hrozí až dva roky za mřížemi.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.