Přihlásit

Potlesk pro literáta a zasloužilého myslivce (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jaroměřice
Tentokráte je plně věnována myslivosti, která je autorovým velkým koníčkem již více než čtvrtstoletí. Předseda Klubu autorů Českomoravské myslivecké jednoty, zkušený a oblíbený autor ji nazval Knížka (ne)jen pro myslivce aneb co mne jen tak při šoulání napadlo.
Vlastnímu křtu předcházela tzv. Literární naháňka, kterou zorganizovalo Myslivecké sdružení Hék v Jaroměřicích u Jevíčka, kde je Olda Koudelka členem. Tedy skutečná myslivecká akce, při níž se lovil bažant kohout, zajíc, černá zvěř a zákonem povolená škodná. V mrazivém větru se sice lovcům příliš nedařilo, ale nešlo tolik o úlovek, jako spíše o milé setkání přátel myslivosti a přírody, coby předzvěsti slavnostních chvil, které nastaly po "zvěřinově gulášovém" obědě v populární restauraci U Trojanů.
V úvodu kulturně společenské části Literární naháňky přivítal předseda Mysliveckého sdružení Hék Jaroměřice Milan Hlaváč vznácné hosty, kterými byli poslankyně Parlamentu České republiky Zuzka Bebarová-Rujbrová, čestný předseda Českomoravské myslivecké jednoty Josef Hromas, akademický malíř Václav Nasvětil a další. Následovalo pasování nových členů sdružení a lovců černé zvěře, které provedl profesor Hromas, jeden z největších světových odborníků v oblasti myslivosti a přední pedagog Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.
Po slavnostním obřadu pasování přišel na řadu křest nové knihy, která je souborem krátkých próz, literárních etud, ale i fejetonů, poznámek a autorových vzpomínek na významné osobnosti české myslivosti. Navíc je psaná poněkud netradičně, tak aby se dala číst "odkudkoliv kamkoliv". Křtu se ujala Zuzana Bebarová s Josefem Hromasem a vydavatelem titulu Jiřím Sloupenským. Slavnostní akt uvedení knihy do života měl mimořádně důstojný ráz a autor byl za svoji dosavadní literární tvorbu, ale i záslužný přínos k propagaci myslivosti odměněn bouřlivým potleskem ve zcela zaplněném sále.
Bezprostředně po křtu následovala autogramiáda, v jejímž průběhu se dostavil i další z významných hostů, hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Toho poněkud zdržela účast na krajské konferenci ČSSD v Sezemicích u Pardubic. Přesto dokázal autorovi poblahopřát k nové knize a v následné přebohaté tombole, kde byl první cenou originální obraz přítomného akademického malíře Václava Nasvětila, vyhrát dva bažanty a dvě lahve slivovice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.